U bivšoj Jugoslaviji, Prvi maj nije bio samo praznik rada već i prilika za okupljanje porodice i prijatelja uz bogatu trpezu.

Domaćice su s posebnom pažnjom pripremale jela koja su postala sinonim za ovaj praznik, spajajući tradiciju, sezonske namirnice i duh zajedništva.

Pripreme za Prvi maj počinjale su danima unapred. Domaćice su čistile kuće, pripremale hranu, a muškarci su se bavili uređenjem dvorišta i pripremom mesta za roštilj.

Od šezdesetih godina prošlog veka, prvomajski uranak postao je neizostavan deo proslave. Veče uoči praznika, porodice su se okupljale oko logorskih vatri, pevajući i družeći se do ranih jutarnjih sati. Na sam dan, izletišta su bila ispunjena mirisima jagnjetine i prasetine s ražnja, ćevapa i pljeskavica, dok su se iz automobila čula muzika koja je dodatno podizala atmosferu.

Jagnjetina i prasetina s ražnja

U mnogim domaćinstvima, posebno u ruralnim krajevima, jagnjetina ili prasetina s ražnja bila je centralno jelo. Planirala se danima unapred, a samo pečenje bilo je događaj za sebe, okupljajući komšije i rodbinu. Pripreme za Prvi maj počinjale su danima unapred. Domaćice su čistile kuće, pripremale hranu, a muškarci su se bavili uređenjem dvorišta i pripremom mesta za roštilj. Ova zajednička priprema dodatno je jačala porodične veze i stvarala osećaj zajedništva

Ćevapi i pljeskavice

Ova jela su bila nezaobilazna na svakom roštilju. Pripremana su od mešanog mlevenog mesa, začinjena domaćim začinima i često poslužena uz svežu luk i lepinju.

rostilj.jpg
Foto: Shutterstock

Slatki kupus

Ovo lagano jelo se često pripremalo u velikim loncima. Kupus, šargarepa i luk krčkali su se zajedno, obično uz dodatak suvog mesa, pa je obrok bio obilan i ukusan.

Cicvara

Tradicionalno jelo od kukuruznog brašna, sira i kajmaka, pripremalo se na tihoj vatri, uz stalno mešanje, dok ne postane gusto i kremasto. Cicvara se služila uz kiselo mleko ili jogurt, često za doručak ili večeru.

cocvara.jpg
Foto: Shutterstock

Kljukuša

Jednostavno jelo od rendanog krompira, brašna i začina, bilo je posebno popularno u Bosni i Hercegovini, a često se služilo uz pavlaku ili jogurt.

Slatkiši su zaokruživali obrok, a popularne su bile jabuke "u šlafroku". Domaćice su sekle jabuke na kolutove, umakale ih u smesu za palačinke i pržile dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Tople su posipali šećerom u prahu, a deca su uživala u ukusu.

jabuke u slafroku.jpg
Foto: Shutterstock

Dok su čekala ručak, deca su dobijala od majki hleb namazan mašću i posut alevom paprikom - bio je to jednostavan, ali ukusan zalogaj koji je često služio kao predjelo ili užina. Pročitajte i kako da spremite palentu na poseban način.

BONUS VIDEO:

00:14
Italijanska popara Izvor: Instagram/ themodernnonna