Bliži se Uskrs, najvažniji praznik za hrišćane, a prema tradiciji, pored farbanja jaja, postoje još neki običaji koji su vezani za ovaj poseban dan. Jedan od njih je da se dom prijatno uredi i ukrasi raznim biljkama i cvećem koje ima posebnu simboliku.

Đurđevak

Nekada su momci poklanjali devojkama đurđevak kao znak pažnje, ljubavi i odanosti, a devojke su ga često nosile kao ukras u kosi ili u obliku venčića, jer se verovalo da donosi sreću u ljubavi. Vezuje se za čistotu srca, jer je, prema predanju, nastao iz suza Bogorodičinih dok je plakala pored Isusovog krsta. Prema drugoj legendi, ovaj cvet je nastao iz Evinih suza, kada je morala da napusti Rajski vrt. Zbog toga što se vezuje za religijske priče i motive, ovaj cvet bi trebalo da se nađe u vašem domu za Uskrs.

Običaji za Uskrs vezani za cveće sa posebnom simbolikom
Youtube/Pirntscreen/ Gayani Gold Dust HQ Đurđevak

Ljiljan

Ljiljan je simbol nežnosti i nevinosti, kao i dostojanstvenog držanja. On se vezuje za milosrđe i bezuslovnu ljubav, kakvu je Isus imao prema narodu, pored svega kroz šta je prošao. Ponekad se naziva i "rajski cvet" i zato je u mnogim krajevima Srbije ukras na Uskršnjoj trpezi.

shutterstock_2292260055 (1).jpg
Foto: Shutterstock Ljiljan

Lala

Lala je simbol lepote, raskoši i slave. Kako je to cvet koji najavljuje proleće i vezuje se za buđenje prirode i novi početak, simbolično se stavlja u kuću kako bi doprineo atmosferi koja podseća na obnavljanje i napredak.

shutterstock_2274662697 (1).jpg
Foto: Shutterstock Lale na uskršnjoj trpezi

Pogledajte i kako da dobijete svetlucava jaja u bojama.

BONUS VIDEO:

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta TikTok/slagnakraju

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.