U našem narodu 5. januara se obeležava Tucindan, jedan od dana koji spadaju u pretprazništvo Božića.

Na ovaj dan se od davnina počinjalo sa pripremom božićne pečenice, i to tako što se životinja "tukla" pre klanja i ređenja, da bi se na Badnji dan pekla, a na Božić jela.

Na ovaj dan počinje i čišćenje i spremanje kuće, kao i lagane pripreme za proslavu Badnjeg dana i Božića.

Kao i za većinu praznika, i za Tucindan se vezuju brojni narodni običaji i verovanja. Jedan od najpoznatijih kaže da se na ovaj dan nikako ne smeju tući deca, jer će im izaći čirevi tamo gde ih udarite. U nekim krajevima veruju u suprotno - simbolično se deca blago povuku za uvo kako bi cele godine bila poslušna.

praznici (1).jpg
Shutterstock  

Na ovaj dan nabavlja se voće, suvo voće i orasi, kao i slama koja se na Badnje veče prosipa na pod kuće. Na Tucindan se, prema verovanju, obavezno vraćaju dugovi, kako ne biste bili dužni do sledećeg Božića, a u nekim krajevima se na ovaj dan večera na podu. 

Na današnji dan srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju i praznik svetog Nauma Ohridskog, učenika svetih Ćirila i Metodija.

Prolog kaže da se Sveti Naum proslavio još za života čudotvornom moći i velikom učenošću. Govorio je mnoge jezike, a po povratku iz Rima nastanio se na obalama Ohridskog jezera gde je na južnoj obali podigao manastir, koji se i dan danas tamo nalazi. Važio je za mudrog učitelja, jedinstvenog predvodnika monaha, odlučnog podvižnika i velikog duhovnika. Pročitajte i kako se pravilno posti na Badnji dan.

BONUS VIDEO

Nina Seničar "američiki" Božić proslavila po srpski instagram/ninasenicar

Tekst: Lepa&srećna/B.S.