Badnji dan koji se proslavlja 6. januara, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, poslednji je dan Božićnog posta.

Kako ove godine pada u subotu, postavlja se pitanje da li na ovaj dan treba jesti ribu ili ne, budući da je tokom Božićnog posta dozvoljeno vikendom jesti ribu? Da li ispostiti na ulju ili je ovo dan strogog posta na vodi, kao što je to slučaj sa Velikim petkom i Velikom subotom uoči Vaskrsa?

Nedoumicu nam je otklonio otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

"Badnji dan je uvek postan dan, i posti se na ulju. U našem narodu je rasprostranjeno da se na ovaj dan jede pasulj i riba. Pasulj je u redu, i druga kuvana jela na ulju, ali tipik kaže da ne bi trebalo jesti ribu. Po pravilu, u dane kada se služi liturigija (subota, nedelja i praznici obeleženi crvenim slovom), posti se na ulju", rekao nam je sveštenik.

badnje vece 1.jpg
Shutterstock  

Šta bi bilo da je Badnji dan u sredu ili petak, dane koji se u Božićnom postu inače poste na vodi?

"Uvek postoje izuzeci, tipik zato i postoji, u njemu sve piše. Zavisi i kada pada navečerje praznika, carski časovi se onda služe ranije... Jedina subota u godini koja se posti na vodi, to su i sveti oci govorili, jeste Velika subota, dan pred Vaskrs".

Ako neko želi da se pričesti na Božić, da li na Badnji dan u subotu može da jede hranu spremljenu na ulju?

"Kod nas se ustalilo verovanje da se pred pričešće cele nedelje mora postiti na vodi. Ne odbacujem tu praksu, ali kao sveštenik ne potenciram to kod ljudi koji poste ceo post. Neko se ispoveda i pričešćuje nekoliko puta u toku posta, a neko posti jednu nedelju i misli da je dovoljna jedna kratka ispovest i pričešće na Božić. Njima ću uglavnom reći da poste 6 dana na vodi i sedmi se pričeste. Ali i tu postoje izuzeci, zavisi od puno faktora, pre svega zdravlja, ali i blagoslova parohijskog sveštenika. Uglavnom, možete postiti na ulju na Badnji dan i pričestiti se na Božić", kaže otac Radoslav. Pročitajte i kako se seče badnjak.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Božićne puslice TikTok/tinascucina