Danas, 20. marta 2023, u 22:24 počinje proleće, koje će trajati do 21. juna u 16:57h, tačno 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Proleće počinje kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju preseče ekvator i pređe na sever. Tog dana Sunce izlazi na istoku u 05:42, a zalazi na zapadu u 17:50. Dan (obdanica) i noć su jednaki i traju po 12 sati, pa se ovaj dan zove prolećna ravnodnevnica.

Prolećna ravnodnevnica 2023
LepaiSrecna 

I kod starih naroda dan prolećne ravnodnevnice povezivan je sa dolaskom proleća i toplijeg vremena, te su ga dočekivali veseljem i slavljenjem Sunca. Verovalo se da se na ovaj dan priroda budi iz zimskog sna, mrak se povlači, a dani postaju duži.

Prema običajima, ako je ovog dana mraz, onda će biti još 40 mraznih dana do kraja proleća.Ukoliko je na ovaj dan toplo, narednih 40 dana će biti toplo.

Veruje se i da ako svima danas oprostite svoje uvrede i isterate bes iz svojih misli, da će priroda biti velikodušna prema vama tokom cele godine.

Dnevni horoskop za 17 jun
Shutterstock  

Ako ovog dana oblaci plove nebom brzo i visoko, leto i jesen će biti topli, kažu verovanja.

Uskoro u Srbiji počinje i letnje računanje vremena - u nedelju, 26. marta. Tada ćemo, u noći između subote, 25. marta, i nedelje, 26. marta, kazaljke pomeriti za jedan sat unapred, dakle sa 2 na 3 sata. Te noći ćemo spavati sat vremena manje, ali će dan biti duži.

Pomeranje sata u Srbiji, kao i u većini zemalja Evrope, dešava se dva puta - poslednjeg vikenda u martu prelazimo na letnje računanje vremena, dok poslednjeg vikenda u oktobru počinje zimsko računanje vremena.

Tekst: Lepa&Srećna