Da u našoj zemlji ima talentovanih mladih naučnica, svedoči nacionalna stipendija „Za žene u nauci“ koja se dodeljuje već dvanaest godina. Ove tri mlade doktorke nauka svakako su je zaslužile svojim radom: Jovana Despotović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, Alena Stupar iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Tijana Milićević iz Instituta za fiziku u Beogradu.

"Kao doktor hemijskih nauka, čitavo svoje obrazovanje usmerila sam na istraživanje hemije životne sredine. Primenjujem inovativne metode kojima simuliram prirodne procese u životnoj sredini i ljudskom organizmu, radi procene količine supstanci koje dospevaju u namirnice i rizika po čovekovo zdravlje", kaže Tijana. 

"Ovakva istraživanja su vremenski zahtevna i veoma skupa, pa ih za sada primenjujemo u naučne svrhe i na manjem broju lokaliteta. Tu naučnu oblast izabrala sam zato što je multidisciplinarna i integriše hemiju životne sredine, poljoprivredu i procenu rizika po zdravlje, a može se primeniti u praksi. Velika mi je čast što sam izabrana kao jedna od dobitnica prestižnog priznanja „L’Oreal – Unesko”.

Ova nagrada je velika podrška i motivacija da kao mlade naučnice nastavimo da razvijamo teme svojih istraživanja i da ih primenimo u našoj zemlji – ističe Tijana.

Ona se dotakla i položaja žena u nauci, koje se suočavaju sa sličnim iskušenjima kao i u drugim zanimanjima. Izazova je mnogo, ali dosta zavisi od svakog pojedinca, kaže ona i dodaje kako je imala tu čast da sarađuje sa vrhunskim istraživačima iz zemlje i inostranstva, te da njen rad i ideje zapaze mnogo iskusnije kolege, kao inovativne. Oni su uvek spremni da posavetuju, podrže ideju i motivišu mlade istraživače da daju maksimum.

"U središtu mojih istraživanja nalazi se ispitivanje uticaja zagađujućih supstanci iz životne sredine na poljoprivredno zemljište, namirnice i čovekovo zdravlje. Promena svesti svakog pojedinca, obrazovanje na temu zagađenja, naročito mladih ljudi, i upoznavanje s načinom na koji smo izloženi štetnim supstancama, veoma su važni i dugoročno mogu podići opštu svest, uticati na smanjenje zagađenja i ublažiti štetne posledice po zdravlje", naglašava ova perspektivna mlada žena, koja savetuje svima mladim ženama da veruju u ono što rade, budu vredne i uporne.

Tekst: Lepa&Srećna