Da u našoj zemlji ima talentovanih mladih naučnica, svedoči nacionalna stipendija "Za žene u nauci" koja se dodeljuje već dvanaest godina. Ove tri mlade doktorke nauka svakako su je zaslužile svojim radom: Jovana Despotović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, Alena Stupar iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Tijana Milićević iz Instituta za fiziku u Beogradu.

"Oduvek sam sebe videla na poslu koji bi bio povezan s unapređenjem zdravlja. Kratko sam se dvoumila između molekularne biologije i medicine, ali sam shvatila da ipak želim da radim u laboratoriji i bavim se istraživanjem, a ne lečenjem pacijenata. Mislim da je u 21. veku svakako lakše i prihvaćenije biti naučnica, ako se osvrnemo na položaj žena kroz istoriju. Mada je tačno da muškarci dominiraju u svetskoj naučnoj zajednici, zanimljivo je to što je situacija kod nas obrnuta - broj žena u nauci je veći u odnosu na broj muškaraca. Mislim da se položaj žene u nauci danas ne razlikuje preterano od položaja žene na bilo kom drugom poslu", kaže mlada naučnica Jovana Despotović.

Ona se osvrnula i na iskušenja koja su je pratila na dosadašnjem putu. Do sada ju je najviše ograničavao nedostatak novca, jer su ulaganja u nauku nedovoljna. Zbog toga naučnici moraju da se dovijaju na razne načine ne bi li nabavili određene hemikalije ili pronašli dodatni izvor finansiranja kako bi otišli na naučnu konferenciju i predstavili svoj rad, a time ostvarili i potencijalnu saradnju.

"Postoji veliko nadmetanje upravo za te resurse, jer je mnogo istraživača u našoj zemlji u istoj poziciji. Ono u čemu vidim utehu jeste upravo bavljenje svojim poslom na najbolji način. Trudim se da stalno konkurišem za razne stipendije kako bih otišla na stručno usavršavanje u inostranstvu. U dosadašnjoj karijeri, ogromnu podršku našla sam u COST akcijama, koje su mi omogućile da pohađam brojne treninge i naučne sastanke. Zbog toga bih svim mladim istraživačima preporučila da se priključe COST akciji u okviru teme svog istraživanja", kaže Jovana.

"Bavljenje naukom nije lako, ali ako je to ono što volite i čime želite da se bavite, zaista ništa nije nemoguće i ne smete dozvoliti da vas neko odvrati s tog puta. Samo marljivo, strpljivo i uporno, i rezultati su neminovni!", poruka je mlade naučnice.

Tekst: Lepa&Srećna