Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA TUCINDAN: Dve stvari se ne rade, a ovo treba staviti na sto radi sreće i bogatstva u kući

Tucindan je jedan od praznika kojima se pripremamo za Božić. Običaji kažu da treba vratiti sve dugove i ne davati ništa iz kuće na ovaj dan.

 deca rucak.jpg Izvor: Shutterstock

Običaji koji se vezuju za Božić odnose se na mnoge dane pre samog praznika - počevši od Svetog Nikole, kad se seje pšenica, pa do Tucindana kad se priprema pečenica za veliki ručak.

Dan uoči Badnjeg je posvećen pripremama za dan rođenja Isusa Hrista. Mada su deca uzbuđena zbog slavlja i mogu biti dosta nemirna, stari su verovali da se na Tucindan nipošto ne smeju tući.

Porodični praznici se provode uz uobičajene simbole Badnje večeri i Božića koji sledi. Tako se na stolu mora naći badnjača, a sledećeg dana božična pogača. Na podu treba da je bar malo slame, a uz istočni zid badnjak, tamo gde stoje ikona i kandilo.

 cesnica-min.jpg Izvor: Shutterstock

Za Tucindan, domaćica će priremiti posnu večeru, a običaj je da se na sto prvo postavi so i beli luk. Domaćin treba da večera okrenut ka istoku.

Ne valja se, kaže verovanje, bilo šta davati iz kuće na ovaj praznik. U tom slučaju će se iz doma izlivati sreća i bogatstvo tokom cele godine. Ono što obavezno treba da uradi svaki domaćin jeste da vrati sve dugove.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije