Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA SVETOG NIKOLU: 4 namirnice svi treba da imaju u kući, a evo zašto ga Srbi slave

Autor Jasmina Glišić
 sveti-nikola.jpg Izvor: Shutterstock

Sveti Nikola je rođen u 4. veku, a kad su mu roditelji prerano umrli, njihovo bogatstvo je razdelio siromašnima. Nije hteo da to ljudi znaju, pa im je krišom stavljao novac u džep, a oni bi silno radovali kad ga nađu.

Upravo su ga njegova dobročinstva, vera, pravda i milosrđe pretvorili u simbol hrišćanskih vrednosti. To je, po mišljenju poznavalaca religije, razlog što ga mnogi Srbi slave kao sveca zaštitnika porodice i posvećuju mu krsnu slavu. Ne propustite priliku da im čestitate slavu lepom slikom i porukom.

Svetog Nikolu su već za života smatrali svecem i prema verovanju mogao je da izleči svaku boljku. Prema predanju, smatra se i da je Sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom.

Više od 600 crkava i manastira u Srbiji nosi njegovo ime. Sveti Nikola Čudotvorac je umro 19. decembra, pa se ovaj dan slavi kao krsna slava. Pošto se slavi tokom posta, na taj dan je dovoljno da svako ima - po predanju - brašno za hleb, kupus, krompir i rakiju.

 cestitke_za_slavu_sveti_nikola_lepe_zelje_i_poruke_prijateljima_foto_9_939586627.jpg Izvor: Shutterstock

Narod veruje da na Svetog Nikolu valja darivati decu, pa se potrudite da sve mališane u kući obradujete nekim poklonom. Veruje se da je i legenda o Deda-Mrazu koji dolazi krišom i donosi darove za mališane počela sa verom u Svetog Nikolu. 

Svečari ne rade ništa osim što pripremaju slavu, ali i oni i mnogi drugi vernici će baš na Svetog Nikolu posejati pšenicu kako bi nikla do Božića.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije