Praznik Svetog Luke, savremenika Hrista i zaštitnika medicine, pravoslavci slave 31. oktobra. Vernici se sećaju pisca jednog od jevanđelja koji je posebno naglašavao Isusovu plemenitost i gospostvo.

Sveti Luka je lično poznavao i Bogorodicu i smatra se da su njegove ikone najverodostojnije. Kako je naslikao i ikone svetih apostola Petra i Pavla, smatra se i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku sveti Luka se "opisuje" kao "pouzdani lekar duše i tela". Apostol Pavle ga je zvao "ljubljeni lekar". Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno. Veruje se da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.

Običaji na Svetog Luku
LepaiSrecna 

U većini krajeva u Srbiji, na Svetog Luku se koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku, a govori se i: "Ide Luka, eto vuka" ili "Sveti Luka, sneg do kuka", jer dolazi zima i vukovi dolaze do sela.

U južnoj Srbiji se po prvom gostu koji uđe u kuću na Lučindan gata kakva će zima ili godina biti. U Crnoj Gori kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke.

Danas se ne valja da bilo ko bude prek i nervozan, da se upušta u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima.

Tekst: Lepa&Srećna