Praznik posvećen Svetom arhangelu Gavrilu Srpska pravoslavna crkva obeležava 26. jula. Letnji Aranđelovdan, kako ga još zovu, je uspostavljen - po predanju - na Svetoj gori u 9. veku, kad se arhangel javio i na kamenu ispisao pesmu Bogorodici "Dostojno jest". Letnji Aranđelovdan je krsna slava nekoliko hramova na Kosovu i Metohiji.

Prema običajima, na letnji Aranđelovdan su svi poslovi strogo zabranjeni. Devojke na ovaj dan ne uzimaju ručne radove u ruke, da šiju i pletu. 

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, pa je u narodu ustaljeno verovanje da je ovo najbolji dan za novi početak.

Najviše se savetuje da se otpočne neki dobrotvorni rad, nije dobro raditi za sebe ili novac. Ceo Aranđelovdan valja da bude posvećen dobroti i davanju, na ovaj dan svi posebno treba da se setimo naših bližnjih, a posebno siromašnih. 

Saborni dan svetog arhangela Gavrila praznuje se i 8. aprila, odnosno 26. marta, prema julijanskom kalendaru, kada SPC slavi njegova javljanja kroz svu istoriju ljudskog spasenja.

Svetom arhangelu Gavrilu, koji je često slavljen svetac, mole se nerotkinje, jer se veruje da on donosi "blage" i lepe vesti. Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda.

Izvor: Lepa&Srećna