Svetitelji Kozma i Damjan slave se na dan Svetih Vrača, 14. novembra, a po crkvenom kalendaru ovaj dan nije crveno slovo.

Ova dva brata su ceo svoj život posvetili lečenju i pomaganju drugima, a kako svoj rad nisu naplaćivali, prozvani su besrebrenici. O njihovim čudima svedoče vernici koji kažu da su izlečeni zahvaljujući molitvama njihovim moštima pa ljudi veruju da i danas ovi svetitelji pritiču u pomoć. Prema običajima, na njihov praznik se ne rade teški poslovi i ne izlazi iz kuće bez većeg povoda. Narod im se moli tog dana više nego ikad, za zdravlje svoje i svojih bližnjih.

Molitva glasi ovako:

K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo.

Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Sveti Vrači Kozma i Damjan se smatraju se zaštitnicima mnogih bolnica i lekarskih udruženja u Srbiji koji ih proslavljaju kao krsnu slavu.

Izvor: Lepa&Srećna