Svaka srpska domaćica želi da dočeka goste na slavi u blistavo čistoj kući i sa savršenom slavskom trpezom, piše Lepa & Srećna.

Kolač, žito i sveća uvek su na prvom mestu, a svi članovi porodice uvek su dobro raspoloženi kad znaju da je sve spremno. Zato planovi za pripremu slave počinju mnogo ranije, a najbolje je kad domaćica napravi spisak poslova i precizno odredi šta treba uraditi kog dana.

Nekoliko važnih stvari treba uzeti u obzir pri pravljenju ovog rasporeda.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠE ČESTITKE ZA KRSNU SLAVU: kako da čestitate slavu lepom porukom

Za početak, razmotrite šta sve od prostorija treba da detaljnije sredite. Ako imate dvorište, ne zaboravite da radovi napolju zavise i od vremenskih uslova pa treba smisliti i alternativni plan.

Očekivano je da će biti mnogo više hrane nego inače, pa frižider treba da bude na vreme raščišćen, kao i eventualna rezervna "hladna mesta" - terase, tremovi, ostave...

Pred vama je dragocen primer odlične, iskusne srpske domaćice koja je i ove godine proslavila slavu baš kako uvek svako želi - okružena porodicom i prijateljima, za punom trpezom i u cakum-pakum sređenom domu.

Domaćin je, po tradiciji, preuzeo sve poslove oko pečenja i pića, a evo šta je sve naša vredna čitateljka sebi dala u zadatak...

Plan obuhvata punih 8 dana, a i na deveti dan - dan slave ima dosta posla. Ipak, kako koji dan odmiče, iako se umor polako gomila, sve je veće i rasterećenje. 

Plan spremanja slave

Četvrtak: pranje prozora u prizemlju i vraćanje zavesa!

Otopi i frižider.

Petak: pranje zavesa i prozora u potkrovlju, oprati stolnjake (nađi zelenu zavesu).

Subota: kupi usput deo materijala za torte, ispeglaj stolnjake i zavese, okači zavese, obriši prašinu, usisaj!

Nedelja: radovi napolju - sredi saksije (obriši i ofarbaj), ispeći lešnike i susam pre izlaska u dvorište, ofarbaj kolica, sredi trem, ostavu, sobicu... oribaj šporet, pokupi lišće.

Ponedeljak: ispeći 2 kore za tortu, operi tanjire, čaše, escajg. Usput kupi sve za torte.

Utorak: završi prve dve torte i započni sledeće 2. 

Sreda: skuvati povrće za rusku salatu i napraviti slanu tortu! Završi torte (slatke).

Četvrtak: oribaj kupatilo, postavi stolnjake, složi kupus, sastavi rusku salatu.

Petak: slava - još juneća čorba, proja i sarmica. Za sve koji poste, grašak, riba, krompir salata i pečurke s prazilukom.

Osam dana priprema zaista se isplatilo - sve na vreme i svi zadovoljni! Srećna slava, domaćice i domaćine!

Izvor: Lepa & Srećna