Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice. 

Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika (pečat-prosfornik) sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači "Isus Hristos pobeđuje"). 

Za utiskivanje ovoga znaka postoji naročiti drveni pečat (obično se nasleđuje s kolena na koleno i svaka domaćica treba da ga ima, kao i poskuricu). 

Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu. Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice. Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence. 

Ptice: zdravlje i veselje

Grozd: da bi vinograd dobro rodio

Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem

Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice

Ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka. Ceo kolač se premaže vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.

VIŠE: Srpske slave i običaji: umesite i ukrasite pravi slavski kolač

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

LepaiSrecna Ukrasi na slavskom kolaču predstavljaju želje domaćice za blagostanje cele porodice...