Na dan 15. jula Srpska pravoslavna crkva slavi polaganje rize Presvete Bogorodice.

Govoreći o o ovom prazniku, kao jednom od praznika koji su posvećeni Presvetoj Djevi Bogorodici, Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije je kazao da se svi oni događaji iz života Gospodnjeg – Njegovo ovaploćenje, rođenje, raspeće, tridnevno pogrebenje, vaznesenje na Nebo, koje slavi Crkva Božija odnose, istovremeno, i na Presvetu Djevu Bogorodicu, jer je ona začela Spasitelja našeg Gospoda Isusa Hrista.

"Mnoge muke zadesiće sve nas, to je jednostavno život. Zamislite kako je bilo Presvetoj kada je gledala muke svog sina koji nije greha imao, ona je gledala ljudsko zlo direktno sa najvećim bolom! Majka Božija zna šta je nepravda, ona zna kako to boli, ona je uvek tu da pravednika zaštiti i umoli Sina svog da podari platu svakome ko strada po pravdi.

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Djevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

“Isto tako, kada slavimo Presvetu Bogorodicu onako kako je to Crkva ustrojila, kao što je upravo ovaj dan, to proslavljanje prenosi se i na Hrista jer, sigurno, da će Sin Božiji, sin Djeve primiti proslavljanje svoje majke kao da je samom Njemu upućeno.

Praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice možemo smatrati produžetkom slave ovog svetog hrama, produžetkom slavljenja Božića u toku godine, bez obzira što ih dijeli veliko vremensko rastojanje.

Vrijeme u Crkvi je “rastegljivo“, jer se spajaju vjekovi; vrijeme ulazi u vječnost i vječnost ulazi u vrijeme“, rekao je Preosvećeni episkop.

On je napomenuo da je drevni hrišćanski praznik Polaganja rize Presvete Bogorodice ustanovljen u 5. veku, povodom događaja vezanog za prenos rize Presvete Bogorodice iz Nazareta u Carigrad. Naime, kako stoji u Prologu, neka pobožna Jevrejka iz Nazareta, vjerovatno hrišćanka, čuvala je rizu, haljinu ili neki dio odjeće koji je pripadao Presvetoj Bogorodici, moleći se pored nje Bogu. Mnogi, koji su dolazili da se poklone i celivaju rizu Presvete Bogorodice dobijali su isceljenje, pa su, čuvši za to, dva pobožna Carigrađanina rizu poneli u Carigrad.

“Zašto proslavljamo baš rizu Presvete Bogorodice? Zašto bi dio odjeće, kao što se i svako od nas oblači, bio predmet poštovanja? Sve ono, draga braćo i sestre, što se odnosi na Presvetu Djevu Bogorodicu dostojno je hvale zbog toga što je ona ispod rize, u svojoj prečistoj djevičanskoj utrobi, nosila Spasitelja i Gospoda našeg Isusa Hrista. Njeno tijelo je bilo osvećeno i njena duša je bila osvećena, pa je i njeno odijelo, takođe, primilo tu svetost“.

Zašto se slavi položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu u Carigradu?

Za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu su živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Ispred odaje stajali su mnogi bolesnici i nevoljnici koji su dobijali isceljenje od svojih muka: pričalo se da slepi progledaju, hromi se ispravljaju, đavoli se izgone iz ljudi, gluvi dobijaju sluh, nemima se jezici razrešuju i sve neizlečive bolesti ovde se lako isceljuju - molitvom i dodirom te rize.

Žena nije htela da im otkrije šta se nalazi u odajama i šta se dešava, pa bolesnici izlaze isceljeni odatle. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: "Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Djeve Marije koja je Hrista Boga rodila".

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom.

Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu.

Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne.

Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

Izvor: Ikragujevac / SPC