Aleksandar Nevski se poštuje kao svetac u svim pravoslavnim narodima slovenskog porekla, a prema crkvenom kalendaru, obeležava se kao slava 12. septembra.

Bio je ruski knez i borac za očuvanje hrišćanstva, a kao krsnu slavu kod nas ga proslavlja nekoliko desetina porodica. Smatra se da su to uglavnom oni koji su se doselili sa severa Crne Gore.

Njihov običaj je da se gosti, već na samom pragu, ponude rakijom i dan danas se to čini s rečima: "Ko slavu slavi i podiže, njega slava i ljudi pazili, slavio za mnoga ljeta i godina, sve bolje, punije i zadovoljnije!"

Knez je bio veliki vojskovođa, a nadimak Nevski je dobio kad je izvojevao pobedu protiv švedske vojske na reci Nevi. 12. septembar je dan kad se obeležava prenos njegovih moštiju iz grada Vladimira u Petrograd.

Prema jednoj legendi, u crkvi gde mošti počivaju, jedne noći sveće su se navodno upalile same od sebe, a dva starca izašla su iz oltara i prišla njegovom grobu, govoreći: "Aleksandre, ustani i spasi praunuka Dimitrija, koga napadaju tuđinci".

Prema priči, Aleksandar je ustao iz groba i krenuo s njima, a sve to je navodno video čovek koji brine o crkvi i o tome izvestio crkvene vlasti. Sveštenici su mošti Aleksandra Nevskog postavili u kivot i tom prilikom su bolesnici, prilazeći im s verom, dobili isceljenje.

Danas se veruje da svako ko ima nekog bolesnog ili "slabog" u porodici, mora ujutru otići u crkvu, upaliti sveću i pomoliti se ovom čudotvorcu, a da će on svakome ko mu se iskrenom molitvom obrati, pomoći.

Aleksandar Karađorđević smatrao je Svetog Aleksandra svojim zaštitnikom, pa mu je u Beogradu, na Dorćolu podignuta crkva tridesetih godina prošlog veka.

Izvor: Lepa&Srećna