Sveta Trojica, Duhovski ponedeljak i Duhovski utorak su veliki praznici za Srpsku pravoslavnu crkvu. U 2021. godini silazak Svetog duha na apostole praznuje se u nedelju, 20. juna.

Na dan Sv. Trojice, svi su se apostoli okupili i primili Svetog duha - Crkva kaže da su postali "živa duša". Time je završeno osnivanje Hristove crkve pa ovaj praznik smatra i njenim rođendanom. Čest naziv praznika je i Duhovi (Silazak Svetog Duha na apostole) a sreće se i ime Pedesetnica - jer se slavi pedeseti dan posle Vaskrsa.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest. Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Običaj je da se u crkvi ikone ukrase venčićima pletenim od cveća, a ponegde se uz hram ostavljaju zelene grane drveća.

Često će žene spustiti i poneki mali venčić u tašnu, kao vrstu zaštite. Stari narodni rituali bili su da se u džepu nosi i čen belog luka kao štit od neke nesreće. Svi izbegavaju teške radove kod kuće, a žene i devojke ne rade iglom ni koncem.

Izvor: Lepa&Srećna