Ivanjdan je veliki praznik koji pravoslavni vernici proslavljaju 7. jula, a ovo "crveno slovo" u crkvenom kalendaru je posvećeno Svetom Jovanu Krstitelju.

Za ovaj dan se vezuju brojni običaji a prvi treba obaviti već u rano jutro - valja se umiti rosom kako biste bili zdravi čitave godine.

Devojke beru cveće i od njega prave venčić, a njime se ukrašavaju vrata kuće da je čuvaju od nesreće. Uz ivanjsku travu i druge lekovite biljke, obavezan sastojak  ivanjdanskog venčića je beli luk. 

Prema starom verovanju, u venčić treba ubaciti bar jedan čen, da bi svi ukućanji bili srećni i zdravi. Ona koja tek čeka da joj se desi ljubav, staviće u venčić bar jednu crvenu ružu.

Pre nego što se venčić stavi na vrata ili kapiju, devojka baci pogled kroz njega ka Suncu i time se, veruje, čuvaju njena lepota i sreća.

Na Ivanjdan se ne rade teški poslovi, a u nekim krajevima Srbije vlada običaj da se sedam dana ne ulazi u vinograd. Neudate žene znaju da poseju pšenicu u manjoj saksiji pa ako nikne do Petrovdana, veruje se da je to znak da će se udati te godine.

Veruje se da voda celog dana ima posebnu moć pa je poželjno kupati se u rekama, potocima i jezerima.

Izvor: Lepa&Srećna