Većina porodica koje udaju ćerku ili žene sina, strepe od ovog običaja. Naime, u pitanju je stari srpski običaj, koji i dan danas živi u sremačkim selima i malim varošicama - Pećincima, Popincima, Kupinovu, Obrežu, Brestaču, Subotištu, Šimanovcima i Sremskim Mihaljevcima.

Ovaj običaj sa velikim strahom i negiranjem dočekuju devojke koje se udaju, a još više ovaj običaj mrze porodice koje na dan svadbe saznaju sa kim se njihova ćerka zabavljala, a da oni to nisu znali. Nakon toga celo selo sazna sa kojim momkom je bila i iz koje je on kuće.

Ovaj običaj se izvodi tako što veče pred udaju svim momcima sa kojim je devojka bila u vezi, prijatelji i sugrađani razbacaju slamu po dvorištu. Da situacija bude gora ujutru kada se svi probude pukne bruka i celo selo ogovara i mladu i njenu porodicu, a bogami i dečka sa kojim je bila buduća nevesta.

Na taj način celo selo, familija i porodica saznaju sa kim se nevesta tajno sastajala. Kako bi se izbegao skandal familija često dežura po selu uoči svadbe kako bi bruka bila manja. Dešava se i obrunuto, da devojkama momka koji se ženi razbacaju po dvorištu slamu i tako se sazna za tajnu ljubav. 

"Pojedinim 'slobodnijim' devojkama se dešavalo da se slama razbaca po celom selu, jer su se zabavljale sa mnogo momaka iz mesta, pa porodica crveni pred selom. Familija je se stidi, a meštani se slade i smeju", ispričao nam je izvor, pa je dodao da se dešava i da članovi porodice dežuraju sa vazdušnim puškama kako bi skandal bio manji.

Izvor: Lepa&Srećna/Ana Kljajević