Pad broja obolelih od kovida koji se u Srbiji beleži u drugoj polovini maja razlog je da se sve detaljnije planira popuštanje mera, uključujući i pravila za održavanje svadbi i sličnih skupova.

Posebne epidemiološke mere koje bi obezbedile da se i dalje nastavi niska stopa obolevanja i tokom sezone svadbi u Srbiji mogle bi da uključuju nekoliko glavnih zabrana koje se odnose na fizičke kontakte prisutnih. Tako se očekuje da ne bude dozvoljeno igranje, što bi se odnosilo i na prvi ples

U predlogu koji su zajednički pripremili Grad Beograd, Gradski zavod za javno zdravlje i Privredna komora Srbije predviđena je i zabrana grljenja, ljubljenja i čestitanja. Dodatna zaštita planirana je radi razdvajanja muzičara i gostiju, pa se očekuje da bude propisan obavezni zid od pleksiglasa između njih. 

Raspored stolova biće veoma važan, pa za svakim ne bi trebalo da bude više od pet osoba, uz rastojanje od najmanje dva metra među stolovima. Konobari bi trebalo da nose maske, a organizator da čuva spisak gostiju barem 30 dana nakon veselja.

Ko će biti nadležan da sve ovo sprovede? Organizator mora da uposli redare koji će pratiti obezbeđenje sigurne distance, a visok stepen higijene i dezinfekcije biće, prema ovom predlogu, obavezan.

Izvor: Lepa&Srećna