Sve više ljudi u Srbiji priklanja se veganskom režimu ishrane, a neretko to prenose i na svoju decu. I dok lekari upozoravaju da je to praktično nemoguća misija - jer ne postoji način da se bebi uvedu u ishranu svi nutrijenti a da se izbace ogromne i važne grupe namirnica, neke majke se oglušuju o ove savete.

Tako je na društvenim mrežama veliku pažnju izazvala dilema ove majke koju prenosimo u celosti:

- Dobar dan. Imam bebu od sedam meseci. Veganče je od rođenja, uvodim joj sad kašice. Radili smo pre neki dan krvnu sliku... Hemoglobin joj je 113, doktor kaže da je ok i da nije za uvođenje preparata gvožđa, ali da moramo hranom da izbalansiramo. Pedijatar je uporan da to mora mesom da se rešava. Moj muž nije vegan, on jede sve. Potpao je pod uticaj pedijatra i pritiska me da joj dajem meso. Razumljivo je zašto tako reaguje, jer samo želi da nam dete bude zdravo, a nije dovoljno informisan. Ali je tvrdoglav i neće da sluša šta mu pričam, slepo sluša lekara. A pre toga bio je za to da nam dete bude veganče. Juče sam bila prisiljena da joj dam kašicu koju oni misle da treba, da bih izbegla rat u kući. Beba je ne voli, ali jede sve što joj dam. Veruje mi, a ja sam je izneverila. Treba mi savet kako tako maloj bebi koja još ne sme sve da jede da rešim problem nižeg hemoglobina, a da ne jede meso. Pedijatar je za to da sad mora da se uvede meso makar jednom nedeljno, a da za mesec dana ponovimo krvnu sliku, pa ako sve bude u redu, onda da bude vegetarijanče. Za veganstvo baš i nije. Očajna sam. Teško mi je. Čak mi pada na pamet da joj dam par puta pa da kažem da sam primetila da joj smeta, da je alergična...Da nema stolicu od kad sam joj uvela ili da ima proliv...Da bilo šta složim kao priču da makar ne jede meso. A po mogućstvu ništa životinjsko. Imate li neki savet kako da se izborim sa ograničenim osobama? - pita majka.

majka beba
Facebook 

Malo je reći da je pitanje izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Svi se slažu u oceni da je odluka ove majke u najmanju ruku problematična, dok većina kaže i da je za svaku kaznu.

- Čime je dojila bebu-bademovim mlekom? I ko će da joj kaže da joj beba nije veganče već 7 meseci? - pišu Tviteraši.

majka beba
Twitter/PrintScreen  

A ŠTA KAŽU PEDIJATRI?

- Sva ispitivanja koja su do sada rađena pokazala su da nije poželjno da se deca hrane kao vegetarijanci. Posebno to važi za decu najmlađeg uzrasta i naročito se to odnosi na vegetarijansku ishranu bez jaja i što je još gore, bez ribe. U ovim namirnicama nalaze se proteini koji se teško mogu nadomestiti iz biljne ishrane, kaže dr specijalista medicine Saša Milićević, pedijatar.

Napominje da ima različitih preparata proteina koji mogu da se daju decu, ali to apsolutno nije preporučlljivo.

- Ne samo da razvoj deteta može da bude usporen već i njegov imunološki sistem može da bude malo drugačiji, malo slabiji. To nisu neke drastične razlike, ali je sigurno da su za normalan rast i razvoj deteta potrebne aminokiseline koje se nalaze isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Organizam je tako napravljen i adaptiran da i bez tih kiselina može da funkcioniše. Ali ako mu uskratimo nešto što mu pripada, može da dođe do zaostatka. Ishrana mora da bude raznovrsna i mora da sadrži sve namirnice, dovoljno je da jedne komponenta izostane i da se to odrazi na razvoj i na funkcionisanje dečjeg organizma - dodaje.

ŠTA RODITELJI VEGETARIJANCI TREBA DA ZNAJU?

Roditelje koji hrane decu vegetarijanskom ishranom treba da imaju na umu sledeće:

- najčešči izvor kalcijuma je kravlje mleko, ali se ovaj mineral može naći i u obogaćenom biljnom mleku, orasima, pasulju, zelenom lisnatom povrću, brokoliju.

- cinkom su bogate žitarice i mahunarke, ali da bi ste mogli da iskoristite ovaj mineral, važno je kako pripremate ove namirnice. Potrebno je da ih potopite pre pripreme kako biste smanjili količinu antinutrijenata koji ometaju apsorpciju minerala.

- esencijalne masne kiseline poput omega-3 važne su za rast i moraju se konzumirati jer ih naša tela ne proizvode. Obično se nalaze u ribi, lanenom ulju, orasima i nekim semenima.

- vitamin D se ugavnom unosi kroz suplemente, pogotovu u doba godine kada se ne izlažemo sunčevim zracima.

Izvor: Žena