U  narednih nedelju dana očekuje nas izuzetno hladan period u kojem temperatura ni u najtoplijim dnevnim intervalima neće prelaziti u plus. Prema poslednjim prognozama meteorologa to bi mogao biti najhladniji talas ove zime, u kojoj nismo imali duži vremenski period sa temperaturama ispod nule.

Veće zahlađenje već je počelo juče, a od danas kreće period hladnog talasa koji će trajti sedam dana.

- Sve do 18. februara nas očekuju ledeni dani. Biće mnogo mraza, ali relativno malo snega, više samo na planinama. Zabeleće se i u gradovima, biće barem nekoliko centimetara belog pokrivača. Najtoplije će biti jutro, a onda nas oko podneva ili u popodnevnim satima, zavisno od dela zemlje, očekuje naglo zahlađenje, počeće prvo kiša koja će preći u sneg - rekao je Nedeljko Todorović, meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za TV K1.

Temperature će biti niže od uobičajenih za ovo doba godine.

- Narednih nedelju dana će najniže temperature da budu od -10 do -4, a preko dana od -4 do nule, lokalno i niže. Od 18. februara se očekuje otopljavanje i temperature oko 10 stepeni. Ipak, u martu bi trebalo očekivati još jedan hladan talas, ali se sada ne može precizno reći da li će tada biti snega ili ne. U svakom slučaju ove godine ćemo imati više snega nego prošle zime - zaključio je Todorović.

Ovu prognozu potvrđuje i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i ljubitelj meteorologije, čije prognoze prate svi sa prostora bivše Jugoslavije. Po njegovim rečima, “sledi strahovito zahlađenje i formiranje snežnog pokrivača širom Srbije”.

- Ne može se utvrditi tačan scenario padavina, pošto će na to uticati mnogo faktora. Očekuje nas formiranje tankog snežnog pokrivača, dok bi na istoku zemlje i jugu Vojvodine debljina snega mogla biti veća od tri centimetra - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Dakle, nema dileme da nam sledi sedam ledenih dana, sa temperaturama koje neće prelaziti nulu.

- Uzimajući u obzir zahlađenje koje je pred nama, sneg se neće topiti, očekuje nas dubok minus. U ravnicama bi temperatura mogla ići do minus osam, dok bi na planinama najniža bila 12 stepeni ispod nule. U noćnim časovima na planinama moguće je očekivati da se temperatura spusti i do minus 18 - zaključio je Čubrilo.

Velike temperaturne oscilacije, i naglo zahlađenje, neće prijati ni zdravima, a kamoli hroničnim bolesnicima.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, još ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove. Nagli preokret smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim - više puta je istakla dr Nada Macura.

Kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, nesanice, vrtoglavice, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

Izvor: Blic