Nove mere Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa očekuju se u petak, 26. decembra 2020. godine. Prema rečima epidemiologa dr Branislava Tiodorovića, blago se smanjuju broj primljenih pacijenata u manjim kovid bolnicama, kao i broj preminulih. Međutim, u većim centrima i dalje je veoma velik broj prijema obolelih od kovida.

Kako je naglasio, detaljno se prati kretanje novog soja virusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji, a njegov ulazak u Srbiju može biti i iz bilo koje zemlje u tranzitu.

U petak će se donositi veoma teška odluka, jer se situacija uvek procenjuje poštujući ekonomski deo. "Pre svega razmišljamo o zdravlju stanovništva", kaže dr Tiodorović.

Odlučnost lekarskog dela Kriznog štaba potvrdio je i dr Predrag Kon objavom na svom Fejsbuk nalogu. On je napisao da niko od lekara koji su članovi ovoga tela nije podržao popuštanje epidemioloških mera i naglasio da su "posebno oštru granicu" postavili kada su u pitanju kafići i restorani.

Istaknuti epidemiolog je u objavi na svom Fejsbuk profilu poručio da bi svako ko ga upozorava na Hipokratovu zakletvu zbog navodnih "prihvaćenih kompromisa" trebalo duboko da se preispita.

Svako onaj koji me upozorava na Hipokratovu zakletvu zbog rada u Kriznom štabu I nekih navodno prihvaćenih kompromisa...

Posted by Predrag Kon on Tuesday, 22 December 2020

Da podsetimo, nedavno je dr Kon napisao i ovo:

"Treba da se odlučimo... Da li su nam važnija masovna veselja ili da držimo zajedno epidemiju pod kontrolom... Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci venčanica uspešno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi i čuvanje zdravstvenog sistema Srbije? Da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbednosti? Da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbedno i jeftinije organizovati online (kongresi, konferencije)? Da li smo u stanju da se kao društvo još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade? Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od COVID-19...

A mogli bi zajedno uz mnogo više razumevanja i solidarnosti samo striktnim sprovođenjem mera da sprečimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja. Da ga bar značajno oslabimo... Zaista zavisi od svih nas.

I to neće rešiti pojedinci, vlada, predsednik... Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumevanja i solidarnosti".

Izvor: Lepa&Srećna