U porodicama, nijedna državno propisana mera ne može da zaustavi korona virus.  Jedini način je da se prekinu svi kontakti sem onih neohodnih, a i ti kontakti treba da se odvijaju uz maksimalno poštovanje svih higijenskih mera zaštite.

To znači da ako je neko u porodici bolestan, treba preduzeti sve što je moguće da bi se takav član izolovao. Ako ima odvojenu sobu, treba da u njoj neprekidno boravi. U prisustvu drugih treba da stalno nosi masku, čak i pri odlasku u toalet. Hranu mu treba donositi do vrata, a njegov veš prati sa posebnim merama opreza!

Korona je u Srbiji oborila crne rekorde - novozaraženih je u proteklih 24 časa bilo više od 7.000, preminula je 51 osoba a na respiratorima i u bolnici je ogroman broj pacijenata. Direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša gostovao je na Prvoj i rekao šta nas čeka.

"Situacija je jako ozbiljna, Srbija je među vodećim državama po broju novoobolelih na 100.000 ljudi, Gruzija, Andora i Luksemburg, pa Srbija, Slovenija i Hrvatska. Postojeće mere dale su rezultate, one imaju posledice na svakodnevni život, ali nismo ih dovoljno poštovali, previše smo se družili, nismo nosili maske i držali distancu", rekao je on.

Problem su i asimptomatski prenosioci, rekao je Ivanuša. "Nemate simptome, pa odete na posao, ili uđete u prevoz, i zarazite nekoga u porodici", rekao je on. Teško je odrediti, naveo je on, koja je "brojka" koja bi uslovila karantin. Zima je, pa smo više unutra i virus se lakše prenosi.

"Ako imamo 7.000 ili 8.000 novoobolelih dnevno, znajte da će oko 20 odsto njih završiti u bolnici. Imaće tešku sliku bolesti, ako ostaju deset dana u bolnici, to je 15.000 zauzetih kreveta", rekao je on. Struka kaže da možemo da zaravnamo krivu, ali Ivanuša kaže da će to biti jako teško.

"Nadao sam se da će pogoršanje zaustaviti sredinom novembra, to se nije dogodilo i još uvek se pogoršava. Usporeno je, ali se i dalje pogoršava. Videćemo za nedelju dana gde smo, ali ako uzmemo u obzir broj obolelih, bojim se da će potrajati relativno dugo dok ne uspemo da zaustavimo brojke. Slovenija, recimo, ima oštrije mere, brojke im padaju ali ne padaju bitno... Nadao sam se da će situacija biti bolja sredinom decembra, ne verujem više da će biti bolje nego sada", rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek rekao je u sredu da je cela zemlja u opasnosti i da se zdravstveni sistem i država nadljudskim naporima trude da nađu svakom pacijentu mesto za lečenje.

"Nižu se crni rekordi. Virus je u velikoj brzini. Preneo se iz noćnih klubova i kafića u porodice. U bolnicama imamo i cele porodice, po dve tri generacije koje zajedno leže i leče se", rekao je Đerlek za Pink.

On je rekao da se to nije dešavalo u prvom i drugom talasu i očigledno je da je treći mnogo jači i po kliničkoj slici koja je mnogo teža, zbog čega se i pune jedinice intenzivne nege, a to znači i veći broj umrlih.

Po podacima od 26. novembra 2020. godine, u Srbiji na svakih pola sata umre po jedan pacijent oboleo od korona virusa. 

Izvor: MONDO