Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBAVEZNO PROČITAJTE!

PRANJE VEŠA U DOBA KORONA VIRUSA: Kako da sprečite infekciju preko odeće tokom epidemije

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina

Najbolji saveti za higijenu i borbu protiv zaraze!

Izvor: Foto: Shutterstock

Vreme zadržavanja korona virusa na različitim površinama verovatno je jedno od najvažnijih pitanja tokom epidemije. Mada se u prvo vreme moglo čuti čak i od lekara i specijalista za higijenu na televiziji kako virusi ne mogu da nas ugroze sa poda, predmeta i slično, mišljenja kao da se menjaju iz dana u dan. 

Možda će vas zanimati

Sada je jasno da podove u kući treba dezinfikovati, da sa namirnicama i njihovom ambalažom treba biti veoma oprezan. Mi vam predlažemo da pogledate tekst koji smo objavili još 10. marta u kojem smo detaljno objasnili koje su neophodne mere zaštite kuće i ukućana od virusa korona - OVDE.

Takođe, predlažemo i da pogledate detaljan spisak - koliko se dugo zadržava korona virus na različitim površinama OVDE. A kada tu budete pročitali da se čak i na medicinskim tkaninama kao što su maske i ogrtači virus zadržava i do dva dana, sigurni smo da ćete uvesti stroge mere higijene. Kad je reč o odeći, prvo pojednostavite svoje odevanje što je više moguće (uputstva pogledajte ovde).

Kako ćete se ponašati kad se vratite kući zavisi od toga da li ste izašli sami u šetnju i vratili se kući bez ikakvog kontakta tokom boravka van kuće. Međutim, ako izlazite u prodavnicu, uđete u prevoz ili nečiji automobil, pa čak i ako sednete na klupu, gornje delove odeće kao što su jakne i mantili svucite odmah po ulasku u dom. Cipele izujte pred ulazom.

Idealno bi bilo da napravite neku vrstu "crvene zone" na ulasku, u samom predsoblju. Ako to ne možete, barem nemojte nositi jaknu po celoj kući, a naročito ne do kuhinje. Okrenite je na naličje i iznesite na terasu. Tamo je pažljivo istresite i očetkajte oštrom četkom i okačite na promaju. Najbolje bi bilo da stoji na suncu. Posle nekoliko sati, unesite jaknu u kuću a najbolje bi bilo i da je prepeglate ili tretirate parom. Druga opcija je da je složite na naličje i stavite u veću kesu i odložite u predsoblje gde će vas čekati za sledeći izlazak.

Pantalone, bluze i džempere perite na najvišoj temperaturi koju materijali mogu da izdrže. Obavezno pustite da mašina odradi ceo ciklus. Izbegavajte da nosite odeću od materijala koje morate ručno da perete. Nemojte povećavati predviđene količine deterdženta, time nećete ništa postići sem povećane potrošnje. Sve što možete od odeće, otkuvavajte. Kuhinjske krpe otkuvavajte posebno, u loncu sa malo deterdženta i dobro isperite. 

Ako u kući imate osobu koja je inficirana virusom korona ili se sumnja na infekciju, njenu odeću, posteljinu i peškire obavezno perite odvojeno.

Za pranje odeće, posteljine, peškira za kupanje i ruke itd. obolelih osoba koristite uobičajeni deterdžent za pranje rublja ili mašinsko pranje na 60–90 °C uobičajenim deterdžentom za domaćinstvo i temeljno ih osušite, navodi Ministarstvo zdravlja. Kontaminirano platno stavite u kesu za veš. Ne smete tresti prljavo rublje i izbegavajte direktan kontakt kože i odeće sa kontaminiranim materijalima.

Povezane vesti

Ako nemate ni obolele u kući, a ni osobe za koje se sumnja da su pozitivni na korona virus, ipak nemojte olako shvatati preporuke onih koji higijenu shvataju ozbiljno. Nemojte dozvoliti da ukućani razmenjuju peškire, kuhinjske krpe menjajte svakog dana. Nemojte dozvoliti da ukućani kuhinjskim krpama brišu ruke, one treba da služe samo za sudove i pribor.

Redovno dezinfikujte sve ravne površine u kući, a naročito u kuhinji i u kupatilu. Kako je na RTS-u rekao dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kad god neko kine "iz usta i nosa poleti pravi uragan virusa". Ako sada svi kašlju i kijaju sebi u rukav, jasno vam je u kakvom su stanju te jakne...

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa & Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije