Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE SVETI ILIJA:  Ove običaje treba da ispoštujete na Ilindan

Na dan 2. avgusta, u najtoplije doba godine, narod ne radi u polju jer slavi jednog od najstrožijih svetitelja, nepokolebljivog gromovnika Iliju.

 Narodni običaji na Vavedenje Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Po predanju, na Svetog Iliju prepodne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više se ne kupa u rekama.

Povezane vesti

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Po jednom narodnom običaju, tri dana pre i tri dana posle Sv. Ilije, žene ne peru košulje jer se veruje da će se pokidati. Iskazuje se veliko poštovanje prema vodi - verovalo se da tih dana ni orlovi ne piju vodu.

Stara narodna poslovica kaže: "Od Svetog Ilije sunce sve milije", što znači da se od današnjeg dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Srpska pravoslavna crkva 2. avgusta obeležava Ilindan, dan posvećen Svetom Iliji, zaštitniku vazduhoplova, čuvaru od oluja, gromova i vatre

Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Narod mu se moli da "otkloni pravedni gnev Božiji i izbavi sve gradove i sela naša od suše i gladi, od strašnih bura i zemljotresa, od smrtonosnih rana i bolesti, od napada neprijatelja i međusobne borbe".

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije