Vekovima unazad česnica je tradicionalan kolač koji domaćice u Srbiji zamese za Badnje veče ili rano ujutru za Božić, pre svitanja. Neizostavan deo česnice je novčić, a evo zašto je on važan i zašto nikako ne treba da ga bacite ili zadržite kod sebe!

Za stolom domaćin deli česnicu svakom članu porodice, a veruje se da će onaj koji u svom delu kolača pronađe novčić ili dukat tokom cele naredne godine imati sreće, zdravlja i bogatstva.

Po predanju svi članovi porodice moraju da pojedu svoje deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi.

Veruje se da novac koji je izvučen iz česnice treba da se otkupi drugim novcem od onoga ko ga je pronašao u kolaču, a zatim se stavi na ikonu ili pored nje i čuva se do sledećeg Božića.

U česnicu se, u nekim krajevima, stavlja zrno kukuruza, a ko ga dobije u komadu kolača, imaće uspeha na svom polju. Ko izvuče parče drena, koje domaćica isto stavi u česnicu, biće dobrog zdravlja cele godine. A ako neka žena dobije zrno pasulja, staro verovanje kaže da se može nadati blizancima!

Izvor: Lepa&Srećna