Sveta Varvara se slavi, po crkvenom kalendaru, 17. decembra, a ovo je jedan od praznika kojima se vernici pripremaju za doček Božića.
Za ovu mučenicu iz doba rimskog cara Maksimilijana, veruje se da je odbila da se odrekne hrišćanstva i zato ima čast da često prati i samu Bogorodicu.
Na njen praznik je običaj da se kuva varica, posno jelo od žitarica i pasulja. Na 1 kg pšenice odmeri se po 250 gr kukuruza i pasulja, kao i 200 gr ječma. Zrna treba potopiti preko noći, pa sutradan odliti vodu, naliti čistu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri.
Neka šerpa bude poklopljena, a valja paziti da se zrna ne raspadnu. Kad su kuvana, posoliti i ostaviti do sutradan na hladnom.
Varica se, po tradiciji, jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka