Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI ZA SVETU VARVARU: Tradicija je da se skuva ovo jelo, ali NE SMETE odmah da ga jedete

Tradicija nalaže da se za Svetu Varvaru pripremi posebno posno jelo - varica.

 priprema varice Izvor: Profimedia

Sveta Varvara se slavi, po crkvenom kalendaru, 17. decembra, a ovo je jedan od praznika kojima se vernici pripremaju za doček Božića.

Možda će vas zanimati

Za ovu mučenicu iz doba rimskog cara Maksimilijana, veruje se da je odbila da se odrekne hrišćanstva i zato ima čast da često prati i samu Bogorodicu.

Na njen praznik je običaj da se kuva varica, posno jelo od žitarica i pasulja. Na 1 kg pšenice odmeri se po 250 gr kukuruza i pasulja, kao i 200 gr ječma. Zrna treba potopiti preko noći, pa sutradan odliti vodu, naliti čistu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri.

Neka šerpa bude poklopljena, a valja paziti da se zrna ne raspadnu. Kad su kuvana, posoliti i ostaviti do sutradan na hladnom.

Možda će vas zanimati

Varica se, po tradiciji, jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije