Slike na Instagram profilu Marije Petronijević govore više od reči. Upravo tako ga je opisala i sama glumica koja je promenila život iz korena kad se vratila u rodno selo Visibabe.

Posle skromnog početka rada na jagodama prve sezone kad je napustila Beograd, sad može da bude i te kako ponosna na to kako je završila 2023. godinu.

Marija je osnovala farmu karakačanskih ovaca i obezbedila im zdravu ishranu tako da, pored svakodnevne paše, kao dodatak imaju i pšeničnu i ječmenu travu, koja je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. "Na farmi smo isključili sve oblike hrane koji sadrže soju", napisala je glumica na Instagramu koja planira da uvede dan otvorenih vrata, gde bi svako ko želi mogao da vidi šta se tačno radi i kako.

Glumica je uvek spremna da sarađuje sa drugima, kao i da im pomogne da uđu u sličan poduhvat. Tako je letos ponudila sav višak stajnjaka koji je pogodan za organsku proizvodnju. "Ukoliko ste iz Visibabe, Požege ili nekog susednog sela, a planirate da se upustite u proizvodnju organske i zdrave hrane, ovo bi mogla biti prilika za vas. Na mom imanju se nalazi ovčiji stajnjak, uglavnom pregoreo, koji je idealan za vaše poljoprivredne potrebe. Ukoliko finansijske okolnosti ne dozvoljavaju da investirate u ovo prirodno đubrivo, s radošću bih donirala po jednu prikolicu svakoj porodici kojoj je potreban", napisala je Marija.

Pokazala je i veliko razumevanje za one koji bi mogli da iskoriste stajnjak, ali im je neprijatno da prime takav poklon. "I razmena je moguća. Potrebni su mi i kukuruz i ječam... ali i oni koji bi hteli da mi pomognu u farbanju kolja, i raznim drugim poslovima", ponudila je glumica.

Zbog spremnosti da podeli svoje znanje i iskustva s drugima, prozvali su je "doktorkom poljoprivrede". Marija je nesebično otkrivala kako je uspela da odgaji paradajz na šljunku, kao i kako gaji organski bosiljak od kojeg pravi najbolji domaći pesto.

Uporna i marljiva, uspela je čak i u nameri da odgaji sadnice pinjola i podelila ih, besplatno, kao poklon svojim obožavaocima na Instagramu koji prate svaki njen potez.

Njena velikodušnost je postala primer svima, pa drugarski razmenjuje proizvode - jednom profesoru Goranu je poklonila sadnice lavande, a on će joj uzvratiti teglama prirodnog meda koji sam proizvodi.

Uz sve to, Marija je početkom septembra 2023. godine rodila još jednog sina. Trudnoću je, čini se, nosila lako, jer niko na Instagramu nije ni primetio da je u drugom stanju.

marija petronijevic drugi sin min.jpg
Instagram / petronijevic.marija 

"Sve najbolje, Gospođa Majko", "Ti si žena kuća", "Divim se koliko ste uspešni, nadahnuti, motivisani... ", samo su neki od komentara njenih obožavalaca, a Marija može samo da poželi da joj i nova godina liči na tek završenu. Pročitajte i koju organsku salatu je ova uspešna farmerka odgajila prošlog leta. 

BONUS VIDEO:

Gde je to salata besplatna a kafa samo 9 din? Tik Tok

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.