Premda je ostvarila zavidnu glumačku karijeru, Džejn Fonda je stekla bogatstvo zahvaljući nizu video kaseta posvećenih fitnesu. Pokazala je ženama širom sveta kako se vežbama može izgraditi lepa figura i postala uzor mnogima.

Međutim, holivudska zvezda tek nedavno je otkrila šta joj je jedan od glavnih pokretača. Kaže da i dalje vežba, premda ima 85 godina. 

"Ključna reč je - polako", kazala je u intervjuu za Dejli Telegraf. "Kad je neko u mojim godinama, mora da vežba veoma polako da se ne bi povredio. Možete da radite potpuno iste vežbe, samo sporo. Kad koristim tegove, uzmem one lakše. Ali i dalje ih dižem."

dzejn fonda 0779829915-min.jpg
Profimedia 

Džejn otkriva kako uvek koristi tegiće različitih, jarkih boja - pink, narandžaste, žute i tirkizne. "Tako mi je prijatnije kad ih podižem", kaže Džejn.

"Ako ne vežbate dok ste mladi, telo će vam oprostiti. Ali kad ostarite, ako se ne krećete, ne održavate snagu mišića i gipkost tela, sve postaje drugačije - čak i ulazak u automobil i izlazak iz njega su teški i traju po 10 minuta", priča Fonda.

Ona podseća da i starima trebaju snaga i fleksibilnost - da podignu unuče u naručje, da se okrenu kad treba da voze u "rikverc". "Ja sam počela da ozbiljno vežbam tek kad sam prešla 40. godinu i stvarno sam osećala kao da se raspadam. Moj glavni motivator je strah od depresije.

dzejn fonda 0719087751-min.jpg
Profimedia 

Potičem iz porodice u kojoj su mnogi od nje patili. Kad ne vežbam nekoliko dana, tačno osećam kako me hvata", kaže Džejn koja je dugo krila ovu tajnu. Na pitanje - kad je bila u najboljoj formi, glumica spremno odgovara: "Sada!"

Podsetimo, Fonda je krajem prošle godine objavila da boluje od karcinoma. U pitanju je non-Hočkin limfom, a ona je odmah dodala i ovu izjavu: "Oko 80 odsto obolelih od ovih limfoma bude izlečeno, tako da mogu reći da sam imala sreće."

Tekst: Lepa&Srećna