Tina Tarner je umrla tiho, u svom domu u Švajcarskoj, u 84. godini. Svet se oprašta od muzičke legende koja je ostvarila jedinstvenu karijeru, dužu od 60 godina.

Međutim, veoma dugo je trajala i njena borba sa bolestima, koju je čak htela da okonča i samoubistvom uz asistenciju drugih - eutanazijom. 

Nije imala ni 40 godina kad joj se pojavila hipertezija. Međutim, ona kaže da u to vreme nije pridavala veliki značaj visokom pritisku. "Meni je to bilo normalno, uobičajeno. Niko mi nikad nije objasnio kakve posledice to može da ima za ceo organizam. Zato ga nisam ni kontrolisala", ispričala je Tina kasnije. Nakon nesrećnog braka, ispunjenog nasiljem, ostvarila je legendarnu karijeru, a onda i drugi brak ispunjen ljubavlju i srećom. 

tina tarner 0060586144-min.jpg
Profimedia 

Posle decenija bez lekova, doživela je moždani udar 2013. godine. Bilo je to samo tri nedelje posle udaje za svoju dugogodišnju ljubav, Ervina Baha. Detalje je opisala u memoarima "Moja ljubavna priča".

"Jednostavno nisam mogla ni da ustanem. A bilo me je sramota da zovem nekoga u pomoć. Moje noge, ti mišići od čelika koji su se razvili od plesa, sad nisu imali snage da me podignu.

Bila sam užasnuta, nekako sam se odvukla do sofe. Ne mogu ni da zamislim da Tina Tarner bude paralizovana, ponavljala sam u sebi. "Nisam mogla ni da poverujem da ću ikad više obuti cipele sa visokom štiklom, a kamoli da ću moći da u njima plešem."

tina tarner 0778860228-min.jpg
Profimedia 

Njen muž Ervin, pun optimizma i životne radosti joj je pomogao da "sačuva mir", kako kaže. Oporavljala se uz njegovu pomoć.

A onda je usledila teška dijagnoza - 2016. godine je obolela od karcinoma creva. Prve terapije su joj veoma teško pale, pa se okrenula homeopatiji. Stanje joj je postalo još lošije. Završilo se otkazom bubrega. Poželela je da umre. U Švajcarskoj, gde su ona i Ervin živeli, eutanazija je legalna i smatra se pravom na dostojanstvenu smrt.

tina tarner ervin bah 0778881420-min.jpg
Profimedia 

"Nisam mogla da izdržim po dve dijalize dnevno. Jedina opcija je bila transplantacija bubrega", piše u Tininim memoarima. I tada joj je muž uputio ponudu koju nije mogla ni da zamisli.

"Hteo je da mi donira bubreg. Meni koja sam dovela sebe do smrti izborom pogrešne terapije. Bili su strašni taj osećaj krivice i samooptuživanje, ali sam shvatila nešto divno o Ervinu. On mi nikad nije prigovorio zbog greške. Umesto toga, bio je odan, nežan, pun razumevanja. I bio je odlučan da mi pomogne da preživim", napisala je Tina.

Transplantacija bubrega je bila uspešna, ali se pevačica nije u potpunosti oporavila. "Često sam morala ponovo u bolnicu, mučnina i slabost su se javljale kako se često događa posle ove operacije. Međutim, zahvalna sam na svakom novom danu", zabeležila je u knjizi objavljenoj pre tri godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna