Tina Tarner je umrla sinoć u svojoj kući blizu Ciriha u Švajcarskoj, u 84. godini života. Na njenom Instagram nalogu je objavljeno: "Sa velikom tugom objavljujemo da je Tina Tarner preminula. Svojom muzikom i bezgraničnom strašću prema životu, začarala je milione obožavalaca širom sveta i inspirisala zvezde sutrašnjice.

Danas se opraštamo od drage prijateljice koja nam ostavlja svoje najveće delo - svoju muziku. Izjavljujemo najdublje saučešće njenoj porodici. Tina, mnogo ćeš nam nedostajati." Uzrok smrti nije objavljen, ali je poznato da je 2016. godine obolela od karcinoma creva, a onda su joj otkazali bubrezi.

Milioni se danas opraštaju od kraljice roka i mnogi pišu o njenom teškom detinjstvu i tragičnoj mladosti. Međutim, posle strašnog zlostavljanja koje je trpela od prvog muža, Ajka Tarnera, ona je ipak našla - svog kralja!

Rođena kao Ana-Me, u nesrećnom braku u kojem je i njena majka trpela nasilje, ostala je veoma rano sama. Majka Zelma je napustila porodicu, pobegavši od muža kad je Ani-Me bilo samo 11 godina. Otac se ponovo oženio, a devojčicu je odgajala baka.

profimedia-0194726821-min.jpg
Profimedia 

Već sa 17 godina, počela je da peva prateće vokale u muzičkoj grupi Ajka Tarnera. "Mala Ana", kako su je tada zvali, zaljubila se u saksofonistu i zatrudnela s njim. Rodila je sina Krega, a onda uplovila u vezu sa Ajkom. I pre braka su počeli problemi.

Ajk je odlučio da treba da promeni ime, a ona se pobunila. Usred svađe, on ju je udario. Pravo u glavu.

"Bio je to prvi udarac", piše Tina u svojoj biografiji. "Uzeo je drveni kalup za cipelu i udario me u glavu - uvek u glavu, naučila sam kasnije - i stvarno me je zabolelo. Toliko sam bila šokirana da sam počela da plačem."

Ajkova reakcija je bila još veći šok. Naredio joj je da ode u krevet. "Stvarno sam ga mrzela u tom trenutku, poslednje što sam želela bilo je da vodimo ljubav, ako se to uopšte može tako zvati. Kad je završio, ostala sam da ležim sa otečenom glavom i mislila - `trudna si, Ana, nemaš kuda da ideš`."

tina tarner 0603636986-min.jpg
Profimedia 

Postala je Tina. Počela je da se rađa muzička legenda, ali je počeo i deo njenog života koji je bio ispunjen stalnim strahom.

Ajk ju je tukao, često i pred drugima, dovodio ljubavnice, kontrolisao njenu zaradu, troškove, izgled, garderobu. 

A onda je, jedne noći, sačekala da zaspi i pobegla iz hotelske sobe. Prešla je peške autoput, izbegavši automobile i kamione, i bez para zamolila za smeštaj u jednom hotelu. Primili su je. Kad se vratila u Los Anđeles, uspela je da se razvede od Ajka i ostavila mu sve, u zamenu za slobodu.

Decenijama nakon toga, imala je noćne more zbog svega što je preživela. A onda je, u 47. godini, na jednom aerodromu u Nemačkoj, ugledala Ervina Baha. Imao je 30 godina, radio za EMI i bio mu je zadatak da dočeka muzičku megazvezdu.

profimedia-0170560632-min.jpg
Profimedia 

"Čim sam ga videla, srce mi je zalupalo. Bilo je to najlepše lice, niste mogli da ga ne primetite. Ruke su počele da mi drhte, shvatila sam da je on moja srodna duša", ispričala je Tina u dokumentarnom filmu o njenom životu.

Očekivala je da že biti umorna od dugog leta, nervozna zbog koncertne turneje, ali ona je samo mislila o njemu. "Znala sam da ne izgledam baš dobro tog dana, znala sam da se romanse ne završavaju dobro, ali sam poslušala svoje srce. Napustila sam svoju zonu komfora i upoznavanje sa Ervinom mi je postala najvažnija stvar na svetu.

I on je osetio nešto posebno. "Sedeo sam na zadnjem sedištu automobila sa jednom od najslavnijih žena na svetu i uopšte nisam bio nervozan." Međutim, Tina je bila direktna. "Kad budeš došao u Los Anđeles, želim da vodiš ljubav sa mnom", rekla mu je.

Zaprosio ju je na njen 50. rođendan u Londonu. Odbila ga je. Za nju je brak predstavljao kontrolu, posedovanje. Mada su bili tri godine u ljubavi, još mu nije verovala. U njenoj 57. godini, preselila se s njim u Švajcarsku. Imala je blizu 70 godina kad se oprostila od scene.

tina tarner 0060586144-min.jpg
Profimedia 

Ervin i Tina su se venčali skoro 30 godina posle prvog susreta. Više od 200 gostiju se okupilo na njihovom imanju u blizini Ciriha. Tri godine kasnije, pevačica se teško razbolela. Dobila je karcinom creva, bubrezi su počeli da otkazuju. "Razmišljala sam o eutanaziji", priznala je. Lekari su objasinili da je neophodna dijaliza dvaput dnevno ili transplantacija bubrega, za koju su šanse bile male. 

Onda ju je Ervin potpuno šokirao. "Ne želim drugu ženu", kazao joj je. "Ne želim drugi život. Želim da ti dam bubreg." Bila je to neverovatna ponuda za nju. "Transplantacija je bila uspešna, a ja presrećna što smo ostali živi posle svega toga."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna