Najtužnijom pesmom svih vremena na našim prostorima smatra se pesma "Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam", a autor ove numere je bio Dragiša Nedović. Ovaj čuveni Kragujevčanin je bio autor i brojnih pesama koje danas smatraju narodnim - "Stani, stani, Ibar vodo", "Obraše se vinogradi dole kraj Topole", "Lepe li su, nano, Gružanke devojke", "Na Moravi vodenica stara"

Nedović je pesmu o bolnim plućima napisao po dolasku iz nemačkog logora, u kome je oboleo od tuberkuloze. Stihovi su autobiografski, on je svoju muku pretočio u stihove i muziku. Prvu verziju pesme je otpevao Bosanac Zaim Imamović, a delovala je toliko sugestivno da je, po priči, širom tadašnje Jugoslavije započela serija samoubistava.

Na taj korak bi se odlučili oboleli od tuberkuloze koji bi posrnuli pod teretom tuge slušajući ovu pesmu. Evo kako glase njeni stihovi. 

“Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam
Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani
Živeću još danas, a možda i sutra
A onda zauvek, zbogom moj živote
Nije meni žao, bednoga života
Jer ja sreće nikad, osetio nisam
Samo bol i patnja, gorke suze lio
U životu svome, srećan nisam bio.”

Navodno su Tito i Centralni komitet Komunističke partije procenili da pesma suviše negativno deluje na obolele pd tuberkuloze, a zabrana je skunuta tek kad je, po priči, lično Jovanka Broz zatražila da joj se otpeva na jednom slavlju. 

Reč "prve dame" se uvažavala, a pesmu je tad otpevala Nada Mamula, Beograđanka koja je zbog ljubavi otišla u Sarajevo. Zbog ubedljivih interpretacija, Nadu su bili prozvali "kraljica sevdalinki". Njenu veliku pevačku karijeru, koja je trajala više od tri decenije, "utišao" je dolazak novokomponovane muzike. Život joj je potpuno promenila smrt muža 1985. godine, a okončao rat u Bosni. 

Pesmu "Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam" otpevali su i drugi pevači, a najdirljivijom se smatra verzija koju peva Bora Spužić Kvaka. Poslušajte je!

Tekst: Lepa&Srećna