"Koliko sam samo uzela lekova, koliko me je koštalo da konačno dobijem dete!" Ovim rečima je opisala borbu za materinstvo britanska pevačica Majlin Klas čiji se verenik odlučio na nesvakidašnji potez - objavio je da je partnerku zaštitio od nove trudnoće - trajnom kontracepcijom.

Na društvenim mrežama, njen partner je objavio sliku kako izlazi sa operacije tokom kojeg se podvrgao vazektomiji. Podvezivanje semenovoda vrši se da bi muškarac postao sterilan.

Ova hiruška intervencija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji i traje dvadesetak minuta. Nakon nje je muškarac sposoban za erekciju i orgazam, ali u ejakulatu više nema sperme. Kada se to potvrdi i analizom, mogući su odnosi bez bilo kakve kontracepcije.

Majlin kaže da je mnogo propatila dok je pokušavala da zatrudni. "Napatili su se i moje telo i glava i srce, kroz sve to prolazi žena, a muškarci se - kako sami priznaju, često osećaju bespomoćni", piše pevačica.

majlin klas pobacaj-min.jpg
Instagram / myleenklass 

Lekovi su joj toliko naškodili da više ne može da uzima ni tablete za kontracepciju. "Telo mora da mi se odmori", kaže Majlin. Verenik Sajmon Motson je odlučio da i on da svoj doprinos.

"Kazao mi je da je sad na njega red", odaje mu pevačica priznanje. "To je pravi fer plej. Mnogo mojih prijateljica mi je poverilo da njihovi muževi nikad ne bi to uradili za njih, bez obzira na to što ne planiraju da imaju više dece." Sinčić Apolo je došao na svet posle četiri spontana pobačaja.

majlin klas sin-min.jpg
Instagram / myleenklass 

Majlin ima 44, a Sajmon 47 godina. Lekari kažu da je vazektomija reverzibilna - operacijom se semenovodi mogu vratiti u "prethodno stanje". Međutim, upozoravaju da ima rizika i da se plodnost ponekad ne uspostavi u potpunosti.