U devetoj deceniji života, Donald Saterlend je srećan što još aktivno snima, a slavu mu uvećava popularnost filmova "Igre gladi".

To raduje sve koji znaju da je glumac često imao problema sa zdravljem. "Nije me mimoišao polio, ali ni reumatska groznica niti hepatitis", nabrajao je svojevremeno Saterlend. "Dobio sam i upalu pluća i šarlah, a i slepo crevo su mi izvadili zbog upale."

Ipak, najgore muke je preživeo kad je oboleo od upale mozga. "Umro sam... umro. Na četiri ili pet sekundi", tvrdi glumac. Meningitis je veoma ozbiljna bolest, a od bakterijske upale mozga strada jedan od deset inficiranih, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo smrtonosno oboljenje može da ošteti nervni sistem, a membrane koje štite mozak i kičmenu moždinu otiču i pritiskaju ove vitalne organe.

Virusni meningitis je lakša bolest i obično oporavak usledi za nekoliko nedelja. Njega najčešće izaziva enterovirus - virus iz gastro trakta, dakle, usta, jednjaka, stomaka, creva ili anusa.

Saterlend nije naveo od kog meningitisa je oboleo, ali se živo seća da je upao u komu i, u jednom trenutku, video i plavi tunel niz koji treba da se spusti. "Video sam i belo svetlo. A onda sam počeo da pružam otpor", ispričao je Donald.

Meningitis ima više desetina simptoma, a među njima su i mučnina, povraćanje, bledilo ili crvenilo, kao i glavobolja i ukočen vrat.

Izvor: Lepa&Srećna