Aleksandra Berčeka danas neki zovu srpskim Džekom Nikolsonom, drugi kažu da je pravi naš Marlon Brando, a on za sebe kaže da je još od malena naučio da sve mora sam i tako vaspitao i svoju decu.

Od 1950. godine, kad je rođen u Vrdniku, Berčeka je siromaštvo pratilo dugo u životu. Kao dečak se prijavljivao u vojnu školu, ali su ga odbijali zbog neuhranjenosti - "bili smo teška sirotinja", govorio je glumac. Samo kao malog su ga roditelji oblačili i hranili, a sve drugo je morao sam. 

U Beograd je došao 1969. godine, a opstao je samo zahvaljujući stipendijama. Uspevao je i da zaradi kao student, pa se jednom prilikom vratio kući polovnim "fićom" a otac mu nije ni poverovao da je njegov. Doslovno ga je prijavio policiji pa su tek milicioneri potvrdili da saobraćajna dozvola glasi na Berčeka.

Aleksandar se proslavio u kultnim filmovima i serijama - naslovi kao što su "Ko to tamo peva", "Jagode u grlu", “Otpisani”, "Vuk Karadžić" ili “Stižu dolari” su neraskidivo povezani sa njim, a u novije vreme publika ga voli u filmu i seriji "Južni vetar". U pozorištu je voleo probe ali ne i predstave, a u nekima je, kako kaže, gubio i po nekoliko kilograma.

aleksandar bercek
ATA / Antonio Ahel 

Jednom je objasnio i zašto se nikad ne klanja publici. "Nisam se klanjao ni kao student. Dobro, ima kolega koje vole da tako produže aplauz pa se klanjaju do zemlje crnice. Ali ako sam ja taj neki posao radio i uradio ga dobro, a vi došli da me gledate i aplaudirate mi, što bih se ja klanjao ako sam već dobro posao uradio? Kad sam sve uradio vi me terate da vam se još na kraju i klanjam. Mislim da to nije u redu", objasnio je Berček u intervjuu za Blic.

Ženio se dva puta, a ima i četvoro dece, dvoje iz prvog i dvoje iz drugog braka. Iz prvog braka sa suprugom Svetlanom, ima sina Nikolu i ćerku Milicu. Iz drugog, sa koleginicom, glumicom, Anom, ima sina Miloša i ćerku Minu.

Deci nije pomagao da upišu Akademiju, mada bi, kako je voleo da kaže, "i drvo mogao da spremi za prijemni ispit". "Da su zaista bili za to i želeli toliko da ne mogu bez glume, oni bi to postigli sami", objasnio je glumac.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna