Legenda narodne muzike, pevač Marinko Rokvić preminuo je nakon teške borbe s rakom, a uz njega je do poslednjeg trenutka bila supruga Slavica. Pevač je sahranjen na Novom bežanijskom groblju, a dan kasnije ona se emotivnim rečima oprostila od voljenog supruga.

"Jutro, to sumorno subotnje jutro. Tišina, koja ne umiruje već razdire grudi. Srce koje od bola savija leđa, s mukom se ispravljam i mislim da pobedu nosim. A koga sam pobedila? Skrhana u trenu u meni puca svaki atom postojanja, ludilo koje preti da nadjača razum. Tuga koja me bez pitanja uvlači u svoje skute. Osećaj borbe jenjava i gubi se u daljini. Smiraj, a da li je? Samo na tren i on se gubi. Poraz, patnja, očaj, neverica, nedostatak vazduha…Svetlost koja podiže i plaši. Svest koju ne priznajem jer surovim grčenjem iskrivljuje i kvasi mi lice. Boli i odjednom znam da se sa njom nosim"

 "Nije smrt kad umireš. Već kad voliš nekog, a bez njega ostaješ. Kad sve u tebi utihne, a ti i dalje dišeš, živiš… Stid zbog slabosti koja nadjačava. Pred tobom zavezanih ruku stojim, nemoćna da priznam poraz. A ti u postelji uzvišen, veličanstven, dostojanstven sa osmehom na licu usnulog i slobodnog poput ptice sa likom svetačkih nijansi. Zagledan u daljinu do koje ne mogu da doprem. I onda kao da čujem tvoje reči: "Slavuju, ne tuguj radosna budi". Pokušavam dušo, radost u bolu da tražim. Izvini, želela bih, ali je ne pronalazim", napisala je Slavica.

Slavica i Marinko venčali su se posle samo tri susreta, a tri i po decenije braka i dva sina pokazatelj su da je njihova odluka bila prava.

"Upoznali smo se 1984. godine, preko zajedničkog prijatelja u Zagrebu, gde sam rođena i gde sam do tada živela,” ispričala je jednom prilikom Slavica.

“Verujte, videli smo se tri puta u tri meseca, a onda smo se uzeli. S ove tačke gledanja, nije to nimalo jednostavno. Nakon svih godina, posebno kako su Nikola i Marko stasali, spomenem Marinku: ‘Zamisli sad da dođu Nikola ili Marko i kažu: ‘Upoznao sam devojku, video je dva ili tri puta i hoću da je venčam‘. A to je, u stvari, naša životna priča. Ljudi se ili prepoznaju ili ne, da li je to sreća ili sudbina, ne znam kako to da nazovem. Smatram da subinu sami stvaramo, ali nešto se izdešavalo da smo i on i ja shvatili da je to to. I evo, više od trideset godina braka pokazatelj je da nismo pogrešili”, ispričala je jednom prilikom Slavica.

Izvor: Lepa&Srećna