Venčanica princeze Dajane, u kojoj se udala za princa Čarlsa 1981. godine, će na izložbi koja počinje danas biti izložena. Manifestacija će biti održana od 3. juna 2021. godine, pa sve do 2. januara 2022. 

Izložba će biti predstvaljena pod nazivom "Nastajanje kraljevskog stila" i biće posebno zanimljiva, jer će na njoj biti prikazani do sada neviđeni predmeti iz arhive svetskih kreatora, koji su radili za kraljevsku porodicu. Haljina je poslednji put viđena 1995. godine u palati Kesington, bivšem princezinom domu. Mi vam donosimo koje su to zanimljivosti predstavljene na izložbi i koje tajne čuva ova posebna kreacija.

Najduži veo u istoriji kraljevstva

Princeza Dajana je na svom venčanju nosila kreaciju, čiji je šlep bio najduži u čitavoj kraljevskoj istoriji. Čak 7.62 metra je bio dugačak veo, koji je ukrašen uvezenim šljokicama. Dizajnirali su je svetski poznati kreatori Dejvid Emanuel, Dejvid Sesun i Norman Hartnel.

Rukavi su postali apsolutni hit svake od letnjih sezona

Interesantna stvar jeste da su puff rukavi ukrašavali venčanicu, a ti rukavi su zapravo apsolutni hit poslednjih nekoliko godina. Tako da je mnogim dizajnerima njena haljina pslužila kao inspiracija za savremenu modu.

vencanica princeze dajane kraljevska porodica
Profimedia 

Čipka kao istorijsko nasleđe

Materijal čipkasti kojim je pokrivena haljina princeze Dajane je zapravo pripadala prabaki Čarlsa, kraljici Mariji. Simbolika haljine je veoma velika, a tu je pored svetskih detalja uvezen i detalj tradicije inspirisan emocijama.

Venčanica po uzoru na redak istorijski komad

Ovaj komad koji je princeza Dajana nosila na svom venčanju zapravo predstavlja veliku simboliku sa haljinom majke kraljice Elizabete II, koju je nosila davne 1937. godine kada se udavala za Džordža Šestog.

Dizajn je zlata vredan

Venčanica princeze Dajane je jedna od najpopularnijih i cenjenijih komada u istoriji nevesta. Ona predstavlja veliku sličnost sa modom koja je bila prisutna 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: Lepa&Srećna