Kada nekoga iskreno volite, onda ste zaista spremni da uradite sve za tu osobu. Ništa drugačija situacija nije ni kada je reč o emocijama članova kraljevskih porodica širom sveta. Jedina razlika leži u činjenici da oni svoje postupke koje čine zbog ljubavi ne mogu sakriti od očiju javnosti. 

Deset godina čekao voljenu

Kraljica Džetsun Pema od Butana (27) je najmlađa živa kraljica, koja je stupila na presto sa samo 21 godinom. Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji. S kraljem se verila veoma mlada i time izazvala mnoge polemike. Naime, mladi par je prekinuo tradiciju ugovorenih brakova, a pritom i još jednu normu – živeli su zajedno pre nego što su se venčali. Njihova ljubavna priča zaista podseća na bajku. Upoznali su se na kraljevskom porodičnom pikniku kada je Džetsun bilo sedam, a princu 17 godina. On je tada kleknuo pred nju i rekao kako bi želeo da mu jednom postane žena. Kralj Butana Džigme Hesar Namgijel venčao se sa Džetsun iste godine kada i britanski princ Vilijam s Kejt, ali je ceremonija bila potpuno drugačija. Trajala je pet sati po budističkoj tradiciji, a održana je u tvrđavi iz 17. veka. Mada je u Butanu poligamija dozvoljena, što je njegov otac iskoristio oženivši se sa čak četiri žene, mladi kralj je odlučio da mu Džetsun bude jedina. Butanski kraljevski par za sada ima jednog sina.

Ljubljena žena važnija od krune

Britanski kralj Edvard VIII abdicirao je posle nepune godine dana provedene na prestolu, 11. decembra 1936. da bi se mogao oženiti dva puta razvedenom Amerikankom Volis Simpson. Odluka je pala dan ranije, posle neuspešnih pregovora i natezanja s vladom i političkim vrhom. Edvard se obratio narodu iz dvorca u Vindzoru. Bilo je to prvo radijsko obraćanje jednog kralja podanicima. Edvardova abdikacija je promenila i tok istorije: na britanskom prestolu nasledio ga je mlađi brat Džordž VI, otac današnje kraljice Elizabete II. Bračni par dobio je titule vojvode i vojvotkinje od Vindzora, ali je ostatak života proveo u egzilu, uglavnom u Francuskoj. Finansirali su se rentom koju je kralj Džordž dodelio bratu i novcem stečenim prodajom poseda u Balmoralu i Sandringamu. Vojvoda Edvard umro je 1972, dok je vojvotkinja Volis poživela do 1986. Oboje su sahranjeni na kraljevskom groblju u Vindzoru.

PageBreak

Svadba posle 30 godina 

Veza princa Čarlsa i Kamile počela je 1971. godine i on ju je već tada upoznao s nekim članovima kraljevske porodice. Ali sve je prekinuto kada se Čarls vratio sa odsluženja vojnog roka u mornarici. Kraljevska porodica je smatrala kako Kamila nije dovoljno dobra za suprugu budućeg kralja. Tako se ona udala za Endrua Parkera Boulsa, a Čarls se 1981. oženio Dajanom Spenser. Međutim, ubrzo su obnovili vezu. Godinama je njihova ljubav bila javna tajna, da bi 1992. princeza Dajana sve obelodanila u autobiografiji. Naredne godine intimni telefonski razgovori Kamile i Čarlsa osvanuli su u tabloidima. Tada je Čarls priznao da su vezu obnovili 1986. kada je njegov i Dajanin brak već bio „nepopravljivo razrušen”. Dve godine posle tragične Dajanine smrti 1997. Čarls i Kamila prvi put su se pojavili zajedno, i to na proslavi rođendana zajedničkog prijatelja. Čarlsov tim za odnose s javnošću upustio se tada u vrlo zahtevan posao – da nekako osvetli Kamilin obraz. Trebalo je navesti ljude da je zavole. Godinu dana kasnije pratila je Čarlsa na službenom putu u Škotsku, a 2001. zvanično je upoznala kraljicu Elizabetu II. Bio je to znak da dvor podržava njihovu vezu. Uskoro su počeli da žive zajedno, a nedugo potom su se i venčali. Za njihovo građansko venčanje dozvolu su morali da daju kraljica, Crkva i vlada, jer su oboje bili razvedeni. 

Kad princeza zavoli momka iz naroda

Da je prava ljubav jača od svih zakona, potvrđuje primer japanske princeze Mako (25), jedine ćerke kralja Akihitoa, koja se zarad ljubavi prema mladiću iz naroda odrekla kraljevske titule. Mako i njen izabranik Kei upoznali su se 2012. godine u Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju, gde su oboje studirali.

Zaljubljeni par odlučio je da svoju vezu ozakoni, mada japansko kraljevsko pravo striktno nalaže da princeza mora da se odrekne titule posle udaje za običnog građanina. Iz kraljevske porodice stižu informacije da se svadba dvoje mladih uveliko planira. Veridba će biti ozvaničena pošto se obavi tradicionalna razmena poklona, tvrde japanski mediji. Slična situacija se dogodila i 2005. godine kada se princeza Sajako, tetka princeze Mako, takođe udala za čoveka koji nije plemićkog porekla.

PageBreak

Zla kob Grimaldijevih

Kada je reč o porodici Grimaldi, koja više od 700 godina vlada Kneževinom Monako, ljubavni problemi obeležili su život skoro svakog njenog člana. Dok je vozila automobil, u narodu obožavana princeza Grejs doživela je moždani udar, izletela s puta i survala se niz liticu. Nekadašnja holivudska zvezda preminula je na licu mesta. Duboko ožalošćeni princ Renije nikada nije prežalio smrt voljene supruge i više se nije ženio. 

Ni njihova deca, princeze Karolina i Stefani i princ Albert nisu imali više sreće u ljubavi od svojih prethodnika. Najviše afera povezivano je s princezom Stefani, koja se dva puta udavala i razvodila već nakon godinu dana. Njena starija sestra princeza Karolina, već u 21. godini udala se za sedamnaest godina starijeg pariskog bankara Filipa Žinoa. Pošto je otkrila da joj je suprug nepopravljivi plejboj, posle dve godine podnela je zahtev za razvod. Tri godine kasnije udala se za italijanskog biznismena Stefana Kaziragija, koji ju je očarao na prvi pogled. Dobili su troje dece: Šarlotu, Andreu i Pjera, ali nakon sedam godina njihovu ljubav prekinula je nova porodična tragedija: svestrani sportista Kaziragi poginuo je nesrećnim slučajem takmičeći se u vožnji glisera. Za razliku od svojih sestara, novi knez od Monaka Albert godinama je uživao u razuzdanom životu, a lista njegovih bliskih prijateljica poprilično je duga, puna slavnih imena. Godine 2011. pred oltar je odveo olimpijsku plivačicu Šarlin Vitstok, s kojom, kažu zli jezici, već neko vreme ne živi u srećnom braku. 

Tekst: Suzana Obradović

Izvor: Lepa&Srećna