Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FATALNE LJUBAVNE PRIČE KRALJEVSKIH PORODICA: kada je voljena žena važnija od krune

Odreći se prestola, čekati tri decenije na brak s voljenom ženom, odbaciti čak i porodicu – samo su neke žrtve na koje su bili spremni članovi dinastija plave krvi zarad ljubavi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kada nekoga iskreno volite, onda ste zaista spremni da uradite sve za tu osobu. Ništa drugačija situacija nije ni kada je reč o emocijama članova kraljevskih porodica širom sveta. Jedina razlika leži u činjenici da oni svoje postupke koje čine zbog ljubavi ne mogu sakriti od očiju javnosti. 

Deset godina čekao voljenu

Kraljica Džetsun Pema od Butana (27) je najmlađa živa kraljica, koja je stupila na presto sa samo 21 godinom. Studije međunarodnih odnosa i psihologije završila je u Velikoj Britaniji. S kraljem se verila veoma mlada i time izazvala mnoge polemike. Naime, mladi par je prekinuo tradiciju ugovorenih brakova, a pritom i još jednu normu – živeli su zajedno pre nego što su se venčali. Njihova ljubavna priča zaista podseća na bajku. Upoznali su se na kraljevskom porodičnom pikniku kada je Džetsun bilo sedam, a princu 17 godina. On je tada kleknuo pred nju i rekao kako bi želeo da mu jednom postane žena. Kralj Butana Džigme Hesar Namgijel venčao se sa Džetsun iste godine kada i britanski princ Vilijam s Kejt, ali je ceremonija bila potpuno drugačija. Trajala je pet sati po budističkoj tradiciji, a održana je u tvrđavi iz 17. veka. Mada je u Butanu poligamija dozvoljena, što je njegov otac iskoristio oženivši se sa čak četiri žene, mladi kralj je odlučio da mu Džetsun bude jedina. Butanski kraljevski par za sada ima jednog sina.

Povezane vesti

Ljubljena žena važnija od krune

Britanski kralj Edvard VIII abdicirao je posle nepune godine dana provedene na prestolu, 11. decembra 1936. da bi se mogao oženiti dva puta razvedenom Amerikankom Volis Simpson. Odluka je pala dan ranije, posle neuspešnih pregovora i natezanja s vladom i političkim vrhom. Edvard se obratio narodu iz dvorca u Vindzoru. Bilo je to prvo radijsko obraćanje jednog kralja podanicima. Edvardova abdikacija je promenila i tok istorije: na britanskom prestolu nasledio ga je mlađi brat Džordž VI, otac današnje kraljice Elizabete II. Bračni par dobio je titule vojvode i vojvotkinje od Vindzora, ali je ostatak života proveo u egzilu, uglavnom u Francuskoj. Finansirali su se rentom koju je kralj Džordž dodelio bratu i novcem stečenim prodajom poseda u Balmoralu i Sandringamu. Vojvoda Edvard umro je 1972, dok je vojvotkinja Volis poživela do 1986. Oboje su sahranjeni na kraljevskom groblju u Vindzoru.

Author: KEYSTONE Pictures USA Copyright: Keystone / Keystone Description: May 7, 1937 - Monts, France - EDWARD VIII had met and fallen in love with a married American woman, Mrs WALLIS SIMPSON. Edward realized he had to choose between the Crown and Wallis who, as a twice-divorced woman, wouldn't have been acceptable as Queen. Edward was titled the Duke of Windsor and the two wed. PICTURED: The Duke and Duchess at Chateau de Cande about a month before their wedding. (Credit Image:
Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije