Milijarder Ilon Mask otkrio je, pred ogromnim TV gledalištem, da pati od autizma. Generalni direktor čuvene firme "Tesla" je jedan od najbogatijih ljudi na svetu i prognozira se da će biti, verovatno, prvi "trilioner" na planeti.

U TV programu "Subotom uveče uživo" on nije bio običan učesnik, već čak i voditelj a među njegovim gostima pojavila se i mama Maja, inače poznati model. Ovom prilikom, Ilon je izjavio da pati od Aspergerovog sindroma - vrste autizma, dok je njegova majka opisivala kakav je bio kao dete.

 Aspergerov sindrom je dugo bio smatran poremećajem u ponašanju i  tek 1994. godine je pridodat klasifikaciji autističnog spektra. Deca kod kojih je uočen često imaju prosečnu inteligenciju i normalno se jezički razvijaju, ali se vremenom udaljavaju od vršnjaka i okruženja i zaostaju u verbalnoj komunikaciji i emocionalnom razvoju

Najčešći razlog je njihova izrazita fokusiranost na jedan objekat ili temu - dete je u stanju da se satima igra jednim automobilčićem - a u nešto odmaklijem uzrastu prate razgovor sve dok je reč o predmetu njegovog interesovanja. Tada mogu da zvuče kao pravi eksperti i iznenađuju stilom govora. Čim se tema promeni, "aspergerovac" gubi svaki interes. 

Osobama koje pate od ovog neurobiološkog poremećaja često je veoma važna rutina i teško podnose promenu navika. Mogu da budu vrlo osetljivi i razdražljivi, a za okolinu nemaju empatije. U običnom govoru ne umeju da izraze ni najjednostavnije emocije. Vršnjaci neretko nemaju razumevanja za ovakve mališane, pa se tako jaz produbljuje. 

Sa druge strane, inteligencija i usredsređenost ove dece često dovode do njihove velike uspešnosti u odraslom dobu. Stručnjaci su danas podeljeni i mnogi smatraju da je ovo najviši nivo funkcionalnog autizma, dok drugi čak kažu da je samo reč o smetnji u neverbalnom učenju. Činjenica je da skoro 60 odsto obolelih pati i od depresije ili anksioznosti, pri čemu je potrebna terapija medikamentima. 

Izvor. Lepa&Srećna