Nakon vesti koja je potresla region o trovanju gasom voditeljke Nikoline Pišek i njene ćerkice Une u njihovom stanu u Zagrebu, javnost je ostala zabrinuta. Na svu sreću, njen suprug Vidoje, koji se u tom trenutku nalazio u Srbiji, odmah je reagovao i poslao bliskog prijatelja da ih spase.

- Vidoje me je pozvao u 2:20 časa. Rekao je da Nikolini i Uni nije dobro, da idem da proverim šta je. Rekao mi je da Nikolinu boli glava, da ne može voziti do bolnice, da ih odvezem ako treba. Odmah sam seo u auto i zvao je. Međutim, nije se javljala. Ni meni, a ni Vidoju više - priča prijatelj porodice.

- Došao sam ispred stana i lupao na prozor, a psi su lajali. Nakon pet minuta na prozor je izašla Nikolina smušena. Rekao sam joj da otvori prozor. Rekla mi je: "Ne znam, tresem se. Nije mi dobro". Znam da su im nekoliko dana pre bojler popravljali. Rekao sam da otvori vrata. Ušao sam u stan, otvorio sve i ugasio plin. Odmah sam zvao Hitnu, policiju i gasovod, sve živo. Unu sam odvezao u Klaićevu, a Nikolinu je Hitna odvezla u Vinogradsku. Onda sam išao do granice sa Srbijom po Vidoja - priča prijatelj za 24sata.hr.

- Čim su došli, počeo je da se oglašava detektor za ugljen-monoksid. "Imate sreće što ste sve otvorili", rekli su mi. „Inače bi i vi nastradali“. Ne osetiš ništa, 150 ppm ugljen-monoksida je užasno puno. Nikolina je imala 25 posto toga u plućima, a Una 15. Doktori su rekli da na 25 posto ostaju trajne posledice za organe. Pola sata značilo bi puno - kaže prijatelj.

Na stepenu između 150 i 200 ppm ugljen-monoksida moguća je dezorijentacija, nesvestica, a potom i smrt. Hitnoj je, nastavlja prijatelj, trebalo vremena da dođe.

- Rekli su mi da devojčici izmerim temperaturu. Prvo je samo zvonilo ali niko se nije javljao. Drugi put su se javili. Rekao sam da ne znam da li je plin u pitanju ili nešto drugo. Rekli su mi da nazovem vatrogasce. Rekoh: "Dete ima šest godina, nije dobro" - priča prijatelj.

Nikolina i ćerkica Una su izašle iz bolnice i sada se osećaju dobro, a voditeljka se prisetila detalja te kobne noći:

- Ne znam u čemu je greška, reč je održavanim instalacijama. Majstori su bili prethodnih dana i pregledali sve instalacije. Bilo je sve ok. Trenutno je u toku renoviranje zgrade zbog posledica zemljotresa. Ne mogu nikoga da optužujem da je kriv za ovo što se dogodilo, samo želim da nadležni organi utvrde šta se dogodilo, jer se radi o dva ljudska života koja su ovim bila ugrožena - počela je za "Blic", pa nastavila:

- Primljene smo ćerka i ja u nedelju u ranim jutarnjim satima u bolnicu sa teškim trovanjem gasom. Slučajnost nas je spasila. Moj suprug koji nije bio Zagrebu je odregovao najbolje moguće. Da je moja odluka bila sprovedena, mi ne bismo bile žive. Čula sam se sa suprugom kada sam došla iz grada sa ćerkom, rekla mu da idemo da gledamo film. Pozvala sam ga oko 2 ujutru i rekla da se ne osećam dobro i da Una povraća. Rekla sam mu da ću ujutru otići kod doktora. Međutim, on je insistirao da odemo to veče. Pozvao me je posle ponovo, ali se nisam javljala na telefon, jer sam očigledno izgubila svest. Kasnije sam od njega čula da je redom zvao prijatelje, te je uspeo našeg bliskog prijatelja da dobije u te kasne sate. Oni su pozvali policiju i hitnu, koji su pomogli da se razvale vrata i da dođu do nas. Posle su nas transportovali u bolnicu, malopre smo izašle iz bolnice. Apelujem da se zakonom uvede alarm za gas, jer se tako mogu spasiti ljudski životi. Meni se dogodilo to da su instalacije redovno održavane, ali kao što vidite, mogao se desiti najgori scenario.

U policijskom izveštaju stoji da je najverovatnije došlo do trovanja plinom zbog neispravnosti plinskog bojlera. Srećna okolnost je što je stan veliki a plafon visok pa se ugljen-monoksid podigao gore.

Izvor: Lepa&Srećna