Rade Šerbedžija je dugogodišnji prijatelj Mire Furlan, sa kojom se često viđao i družio dok su oboje živeli u Los Anđelesu, ali to se proredilo od kako se vratio ovde – rekao je legendarni glumac.

Mira Furlan je bila velika i pravedna žena i jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je za RTS Šerbedžija, opisujući je kao heroinu i u glumi i u životu, jer je pretrpela mnoge udarce, ali ipak izašla kao pobednik.

„Dugo je bolovala, neizlečivo i teško. Svima nam je ostala u srcu jer je Mira Furlan bila jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je.

Prisetio se koliko je emotivna osoba bila: „Kad smo otvarali Julisis teatar, zvali smo je da dođe da glumi. Bila je oduševljena, ali se nije usudila doći. Bila je isuviše ranjena. Kao prava heroina, bila je istinoljubiva i nepravedno je doživela mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista“, rekao je Šerbedžija.

Prema njegovim rečima, sve je to izdržala i vratila se u Hrvatsku 2002. godine, odigrala Medeju i svi su je oduševljeno dočekali i nije bilo nijedne negativne kritike.

„Mira je bila velika i pravedna žena. Bila je levičarka i socijalista. Bila je briljantna glumica i osoba. Svi su je voleli, od publike do drugih glumaca i reditelja – što je i dokazala kada je otišla, pobegla od strašnog rata i uspela da u SAD napravi karijeru“, istakao je Šerbedžija.