Jedna od legendarnih jugoslovenskih glumica Mira Furlan preminula je 20. januara 2021. godine u 65. godini života. Vest je objavljena na njenom Tviter nalogu 22. januara 2021. godine.

“Gledam u zvezde. Vedra je noć i Mlečni put se čini tako blizu. Tamo idem uskoro. "Svi smo mi materija iz zvezda", odjednom se setim reči Delin iz Džoovog scenarija. Nije to tako loše. Ne plašim se. U međuvremenu, dopustite da sklopim oči i osetim lepotu oko mene. I da udahnem, ispod tamnog neba punog zvezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve”, stoji na njenom poslednjem Tvitu.

Mira je rođena je 1955. godine u Zagrebu gde je završila osnovnu školu, a potom i gimnaziju. Sa svojih 22 godina diplomirala je Akademiji.

U karijeri ima brojne zapažene uloge poput onih u filmovima: "Otac na službenom putu", "Lepota poroka", "Kiklop"... Poslednjih godina živela je u SAD, gde je ostvarila takođe brojne uloge, a jedna od najpoznatijih je u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5).

Uzrok smrti još nije poznat. Na Tviteru samo stoji poruka oproštaja bez navođenja uzroka smrti.

Vest je potvrdio i njen prijatelj, autor američke naučno-fantastične serije "Babilon 5" Majkl Stračinski, u kojoj je Furlan glumila ambasadorku Minbari Delen. On je dodao i da je već neko vreme znao da joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ali da su se nadali najboljem.

"Noć je velike tuge, jer je naša prijateljica i drugarica pošla putem gde je ne možemo dostići. Ali kao i kod svih stvari, vremenom ćemo je sustići i verujem da će imati mnogo priča i mnogo novih uloga da podeli sa svemirom", objavio je Stračinski.

Izvor: Kurir