Kafa je sigurno sastavni deo vaših dnevnih rituala. Možda je konzumirate ujutru, čim se probudite, a možda uživate u njoj nakon napornog dana na poslu. U svakom slučaju, primetili ste da nije svejedno da li je pijete sami, ili u dobrom društvu, ali pored toga, važno je i kakvu ste šolju odabrali za vaš napitak. Tajna je u njenoj boji.

Istraživanja su pokazala da crvena boja posude može da učini da piće izgleda slađe, dok je konkretnija studija iz 2015. objavljena u časopisu "Flejvor" nagovestila kako bi bela šoljica mogla da učini da ukus vaše kafe bude intenzivniji i sa jačom gorkom aromom.

Kasnija studija, iz 2019. objavljena u časopisu "Eksperimentalna Psihologija" pokazala je da su boje poput roze i crvene najjače povezane sa slatkoćom, dok žuta i zelena sugerišu kiselost, a smeđa, crna i ljubičasta gorčinu. Plava je bila tema mnogih diskusija o tome da li privlači ili odbija potrošače. To je zato što se boja retko nalazi u prirodi i stoga nije deo našeg ukorenjenog ukusa boja za hranu.

Dakle, ako počnete da vodite računa o boji posuda u kojima servirate hranu, možda možete pozitivno da utičete na subjektivni osećaj njenog ukusa. Razmislite o tome kako bi živahna zelena salata mogla da se "oplemeni" žutom činijom za serviranje ili, obrnuto, šta biste igubili ako biste crveni sos servirali na crvenom tanjiru.

Pa kako onda da odaberete pravu boju šolje za kafu? Za početak, setite se da Italijani služe kafu u belim šoljicama. To nije slučajno - oni se trude da naprave kontrast u odnosu na površinu kafe i da tako sugerišu punoću njenog ukusa.

Ako volite tamnu kafu, pokušajte da izaberete boju koja je povezana sa gorčinom, poput braon ili crne. Ljubičasta boja je dugo bila povezana sa kraljevstvom i bogatstvom - ona može da doprinese osećaju luksuza.

Naravno, odabir boje vaše šoljice za kafu nije utvrđena nauka, pa lične preferencije igraju najvažniju ulogu.

Pročitajte i Tri stvari koje ne treba da dodajemo u kafu.

BONUS VIDEO:

Kako naoštriti nož bez oštrača uz pomoć šoljice TikTok/themacrokitchen

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.