Iako mislimo da znamo kako se uživa u jednom od najpoznatijih napitaka na svetu – kratkoj espresso kafi, nije loše da proverimo svoje znanje još jednom. Od nekih pravila ne treba odstupati, jer se u suprotnom – odričemo fantastičnih aroma i ukusa. Mislite da preterujemo jer, ko bi verovao da se oko jednog gutljaja kafe  - koliko je “težak” kratki Espresso – plete mreža pravila kako se pije. Ali – pravila postoje. I odmah da raščistimo to nije jedan gutljaj…

Pravi znalci i ljubitelji kratke espresso kafe, Ristretto, degustiraju iz tri gutljaja: prvo se popije malo guste kreme (pene), koja je obično bež boje. Ovo je intenzivan gutljaj, prepun aroma, ali preukusan i “otrežnjujući”. Onda ide drugi, koji je autentičnog ukusa, ali i dalje kremast, iako ste kremu već popili. Treći i poslednji gutljaj je prava poslastica. On se uvek kombinuje sa osmehom, pozdravljanjem sa prijateljima ukoliko ste svoj jutarnji Espresso popili u kafiću, ili sa porodicom ukoliko ga pijete kod kuće… Posle ovog gutljaja, možete u novi dan spremni za sve izazove, jer kratki Espresso vam daje energiju.

Ali, vratimo se na pravila. Najpre, izbor šoljice. Espresso se tradicionalno služi u malim šoljama kako bi se zadržao intenzivan ukus kafe. Šoljicu za Espresso bi trebalo unapred zagrejati kako topla kafa iz aparata u dodiru sa hladnom šoljicom, ne bi izgubila na ukusu. Šoljicu ćete lako zagrejati, sipajte vrelu vodu u nju, neka malo odstoji, ispraznite je i tek onda je stavite na aparat za kafu.

Vertuo Ristretto 23_Classico Black_H_23-26 2.jpg
Promo 

Espresso se priprema brzo, jednim pritiskom na dugme aparata. Za svega desetak sekundi u šoljicu se slije neverovatno aromatična kafa. A aparat sa sistemom kafe iz kapsula koji vam preporučujemo - jer ćete sa njim uživati u kafama u 6 dužina, pa i ristretto kafi - jeste Nespresso VERTUO aparatkoji je nedavno stigao na naše tržište. Pored pristupačne cene, ovaj aparat se veoma jednostavno koristi - samo jednim pritiskom na dugme. VERTUO uz pomoć inovativne Centrifusion™ tehnologije priprema kafu koja ima izuzetnu punoću ukusa, a njena kremasta tekstura sigurno će zadovoljiti i one sa najistančanijim čulima. Inteligentni sistem ekstrakcije pruža neverovatno visok nivo preciznosti jer VERTUO aparat prepoznaje bar-kod na VERTUO kapsuli i u skladu s očitanim informacijama, prilagođava parametre kako bi pripremio najkvalitetniju kafu u željenoj dužini. Virtuozno, zar ne? Zato se zove VERTUO!

A kada je reč o aromama – ne brinite. Među 35 različitih mešavina koliko ih ima u VERTUO liniji, ove jeseni dodate su još dve,  Nespresso  Ristretto  Classico i Nespresso  Ristretto Intenso. U ovim kafama se ogleda sva elegancija i specifičnost ukusa kafe u kojoj uživaju Italijani.

Vertuo Ristretto 23_Classico Recipe_H_23-261 3.jpg
Promo 

Ristretto Classico je složena mešavina 100% Arabike iz Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale. Jače pržena, sa notama voća, kakaoa i začina, ova VERTUO kapsula za pripremu 25 ml kafe je nova definicija uživanja u kratkoj espresso kafi. Ristretto Intenso je kafa koja sadrži moćne arome začina i “drvenastih” nota. Baršunasta krema se lako razvija iz kafe koja je jače pržena, a mešanje zrna Robuste iz Indije i Ugande sa brazilskom Arabikom daje fantastičan kremasti, ali veoma intenzivan ukus.

Vertuo Ristretto 23_Intenso Recipe_H_23-261 4.jpg
Promo 

Kapsule za VERTUO aparat dolaze nam u četiri veličine, za šest dužina šoljica, a u njima su najbolje i najbrižljivije osmišljene mešavine kvalitetne Nespresso kafe koje  garantuju uživanje u bogatom izboru aroma: od lešnika, kakaoa, voćnih nota, preko karamele, dima, začina, drvenastih ili žitaričnih nota… Uživajte, VERTUO vam upravo to i pruža. VERTUO aparat i kapsule možete pronaći i na Nespresso web shopu, kao i u Nespresso buticima.

Tekst: Promo