Odeća koja nam stvara nelagodu, poput preuskih i prekratkih stvari, čini i da se osećamo manje samouverenim, te je pre svega savet da biramo garderobu u kojoj se osećamo prijatno i komforno, jer ćemo onda takav utisak odavati i drugima.

Trendovi se iz sezone u sezonu menjaju, a pored izbora odevnih komada, stručnjaci tvrde da određene boje mogu i te kako uticati na to kako nas drugi ljudi doživljavaju. Jedno istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji utvrdilo je koje boje treba da izbegavamo da nosimo, ukoliko želimo da izgledamo privlačno.

Žuta

Prema ovom istraživanju, i žene i muškarci veruju da je žuta najneprivlačnija boja. Čak 39% ispitanih muškaraca i 31% žena se složilo s time. Kako se navodi žuta boja "ne stvara poverenje" i "odiše arogancijom".

Moda, žena, žuti sako, kupovina, šoping
Shutterstock  

Braon

Drugo mesto na listi pripalo je braon boji, a jedna nijansa ove boje - Pantone 448 C, zvanično se smatra "najružnijom bojom na svetu".

moda za zimu 2022 heisanteri-min.jpg
Instagram / heisanteri 

Zanimljivost u vezi ove nijanse jeste da je prilikom uvođenja standardizovanog pakovanja cigareta australijska vlada odabrala upravo ovu nepopularnu nijansu smeđe boje, kako bi odvratila potencijalne pušače od ove navike, prenosi "Dnevni avaz".

Siva

sivi kaput sa braon cizmama-min.jpg
Instagram / lglora 

Posle žute i smeđe, treće mesto na listi najmanje privlačnih boja zauzela je siva. Prema istraživanjima, siva boja povezana je s tugom, depresijom i negativnošću i ne ostavlja naročito pozitivan utisak na druge osobe.

Tekst: Lepa&Srećna