Priče o kremama sa zaštitnim faktorom su najaktuelnije tokom letnjih meseci, kada je sunčanih sati najviše u toku dana. 

Tada nam je važna i pojačana briga o koži, jer su aktivnije i znojne i lojne žlezde, a kako da se najbolje zaštitimo govorila je dr Nevenka Dokmanović u Jutarnjem programu TV Prva.

"Zabluda je da su kreme sa SPF glavno sredstvo za zaštitu od štetnih UVA i UVB zrakova", kazala je dr Dokmanović. "Prva linija odbrane je, zapravo, neizlaganje suncu."

Doktorka je podsetila da treba izbegavati boravak napolju dok sunce prži tokom leta, a ako smo prinuđeni da izađemo na sunce, onda treba što više pokriti kožu odećom. Glavu i lice je najbolje zaštititi šeširom, a dermatolozi uvek podsećaju da sunčane naočare ne štite samo oči već i osetljivu kožu oko njih.

devojka.jpg
Shutterstock  

"Tek ako zaista moramo da izađemo na sunce, onda razmišljamo o kremama sa SPF", objašnjava dr Dokmanović. Ona upozorava dame da upotreba pudera sa zaštitnim faktorom nije dovoljna, ne zato što preparati nemaju adekvatan sastav, već zato što niko ne upotreblja dovoljnu količinu da bi SPF delovao kako je predviđeno.

"Za to je potrebno da se namaže količina koja stane dužinom dva prsta", napominje dermatološkinja. Letnja nega lica, po njenim rečima, mora da počne umivanjem - penom, gelom ili sapunom, upravo zbog pojačanog rada znojnih i lojnih žlezda. 

spf dva prsta.jpg
Shutterstock  

Nakon toga, treba naneti serum sa vitaminom C, jer on daje koži dodatnu snagu za borbu protiv sunca. U zavisnosti od vrste kože, nekome je dovoljan i samo ovaj serum pre kreme sa SPF faktorom, a ukoliko je potrebno, između se može naneti i malo hidrantne kreme. Pročitajte i kako da obnovite SPF tokom dana preko šminke. 

BONUS VIDEO:

alergija na sunce TikTok/orlamcglynn

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.