Ako počinjete da primećujete fine linije i bore na licu, to ne treba da vas zabrinjava. Dermatolozi su preporučili nehirurške tretmane koji mogu da pomognu da lice izgleda sveže i zategnuto.

1. Mikronidling

Mikronidling je tretman koji funkcioniše tako što stvara kontrolisane plitke rupice na koži. "Taj proces može da podstakne proizvodnju kolagena i da poboljša teksturu i tonus kože. Na taj način će se smanjiti bore", ističe dermatolog Dušan Sajić i dodaje da je ovaj tretman takođe efikasan i za lečenje ožiljaka od akni ili proširenih pora.

"Mikronidling može da pomogne u poboljšanju izgleda, tonusa i teksture kože", objašnjava Kimberli Li, plastični hirurg i dodaje da se tretman često kombinuje sa PRP tretmanom, što daje savršene rezultate.

2. Daksi

Daksi je tretman koji je veoma sličan botoksu, ali se smatra da deluje brže i da ima trajnije efekte. Tretman botoksom se ponavlja tri do četiri puta godišnje, dok se daksi tretman ponavlja do dva puta godišnje, čime se štedi ne samo vreme, nego i novac. Oni koji su isprobali ovaj tretman tvrde da deluje već u roku od nekoliko dana, dok je botoks tretmanu potrebno oko sedam dana. Napravljen je bez ikakvih životinjskih produkata, pa se preporučuje i veganima. I botoks i daksi su neurotoksini koji utiču na opuštanje bora između obrva, ali pošto se botoks duže korsiti, o njegovim efektima postoji mnogo više istraživanja.

Doktor odgovorio na pitanje da li treba koristiti botoks
Shutterstock  

3. Retinol serum

Fine linije i bore možete da tretirate serumom sa retinolom, koji biste nanosili svake večeri.

"Retinol je derivat vitamina A i veoma je cenjen zbog svojstava protiv starenja. Podstiče proizvodnju kolagena, daje ujednačen ten i jedinstvenu teksturu kože", ističe doktorka Dženel Kim, stručnjak za negu lica. Ona dodaje da je neophodno da se ovaj proizvod koristi kontinuirano, kako bi dao zadovoljavajuće rezultate. Odvojite dovoljno vremena i uvedite retinol u svoju svakodnevnu rutinu.

Pogledajte i kako da odredite tip kože.

BONUS VIDEO:

LIMFNA DRENAŽA ZA LICE TikTok/yurileeeee

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.