Da biste negovali lice na pravi način, neophodno je da znate kom tipu kože pripadate. Postoje 3 osnovne kategorije klasifikacije: suva, masna i kombonovana. Da biste odredili koji je vaš tip, isprobajte jednostavan test.

Operite lice i nežno ga osušite. Sačekajte otprilike oko 15 minuta, a zatim prislonite jedan sloj papirne maramice na lice. Ako se papir zalepi ili pokupi ulje na svim delovima, onda imate masnu kožu. Ako se papir ne lepi ni na jednom delu lica, vaša koža je suva. Ako vam se papir lepi samo za bradu, nos i čelo, onda imate normalnu ili kombinovanu kožu.

Suva koža

Ljudima sa suvom kožom nedostaje prirodna vlaga. Često se ljušti tokom zimskih meseci, a kada je izuzetno suva, dolazi do pucanja. Ako imate suvu kožu, preporuka je da je često hidrirate spolja, kao i da pijete dovoljno vode i nezaslađenih tečnosti. Izbegavajte prekomerno izlaganje suncu i jakim vetrovima, a jednom nedeljno pronađite vreme za masku za lice.

Suva koža
Foto: Shutterstock Suva koža

Masna koža

Ako imate masnu kožu, verovatno ste skloniji aknama zbog prekomernog lučenja sebuma. Obično je svojstvena adolescentima, zbog hormonalnih promena, ali može da se zadrži i kasnije. Ako imate masnu kožu trudite se da ne nanosite mnogo kozmetičkih proizvoda i da birate manje agresivna sredstva za čišćenje. Kožu perite jednom do dva puta dnevno i uvek skinite šminku pre spavanja.

Masna koža
Foto: Shutterstock Masna koža

Kombinovani tip kože

Kombinovana koža je mešavina suve i masne kože. Karakteriše je masna T - zona (čelo, nos i brada) i suv vrat i obrazi. Različiti delovi lica zahtevaju drugačiju negu. Preporučuje se da nanosite tonik i proizvode protiv akni na T - zonu, a da na obraze i vrat mažete hidratantnu kremu.

Kombinovani tip kože
Foto: Shutterstock Kombinovani tip kože zahteva posebnu negu

Ako vam ovaj test nije dovoljan i imate problem da odredite koji je vaš tip kože, konsultujte se sa dermatologom.

Pogledajte i negu kože žena po decenijama.

BONUS VIDEO:

PROIZVOD U KOJI SE KUNU SVE BJUTI ZALJUBLJENICE: Ružino ulje sa vitaminom C instant podmlađuje kožu i daje blistav ten TikTok/amandahijazin /rogerwh0/allisonknipe

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.