Ispucale pete mogu da vam predstavljaju veliki problem tokom prolećnih i letnjih meseci, kada su na redu sandale i otvorenija obuća. Dobra vest je da ne morate da date brdo novca na skupe tretmane kako biste rešili ovaj problem, već možete da se pozabavite njime u svom domu.

Pre nego što počnete da rešavate posledicu, razmislite o uzroku ispucalih peta i proverite sa dermatologom da li možda imate ekcem ili neki ozbiljniji problem.

"Kako starite, koža je sve suvlja, jer proizvodi manje prirodnih ulja. Zbog toga češće dolazi do problema sa suvim i ispucalim petama", kaže dermatološkinja Heter Vuleri Loid.

Da biste se izborili sa ovim problemom, sledite jednostavne korake.

1. Piling

Jedom nedeljno odvojte malo vremena nakon tuširanja i uradite pilingstopala. Ako niste ljubitelj kupovnih proizvoda, iskoristite sodu bikarbonu ili pomešajte šećer i kokosovo ulje. Trljajte kužu nekoliko minuta, naročito na petama, a zatim isperite stopala

2. Turpija

Piling neće biti dovoljan da ostranite sve nesavršenosti sa ove regije, i tada na scenu stupa turpija ili kamen za pete. Budite oprezni prilikom kupovine, nemojte da birate previše oštre i grube proizvode. Tretman ne treba da bude bolan, već da vam pričini zadovoljstvo. Nakon tople kupke, kada je koža meka, skinite mrtvu kožu uz pomoć turpije ili kamena. Ovaj korak je izuzetno važan za negu stopala i ponavljajte ga nekoliko puta nedeljno.

3. Hidratacija

Kožu na petama redovno hidrirajte kremom ili mlekom za stopala.

"Potražite proizvode sa ureom ili mlečnom kiselinom, jer će oni najbolje hidrirati ovaj deo kože", savetuje Emili Splihar, koja se usko bavi negom stopala

Ako želite da poboljšate efekat kreme, pokušajte da uveče nakon mazanja umotate stopala u foliju, a zatim obujete čarapu. To takođe može da pomogne da krema ne ostane na posteljini i ne prlja krevet. 

Pročitajte i kako da se oslobodite neprijatnog mirisa nogu.

BONUS VIDEO:

Miris stopala Tiktok/dr.karanr

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.